Care este cea mai mică comună din România. La cele 88 de suflete, mașina cu pâine vine o dată pe săptămână!

Undeva în România, într-un colț uitat de țară, există comuna Bătrâna. Acolo locuiesc 88 de suflete, iar sărăcia este la ea acasă. 

Una dintre cele mai mici comune din România, Bătrâna, găzduiește numai 88 de suflete. Pentru ele nu există nici dispensar, nici cimitir, iar mașina cu pâine ajunge o singură dată pe săptămână.

Oamenii fug în străinătate ca să-și facă un rost

Pentru că nu au nimic de făcut în micuța comună, tot mai mulți oameni au ales să plece pentru a-și face un rost în viață. Așa se face că tinerii au luat drumul străinătății, iar bătrânii au rămas singuri, ai nimănui, să-și ducă poverile. 

Reporterii digi24.ro au mers la fața locului și au „luat pulsul” comunei în care locuiesc numai 88 de suflete. 

În Bătrâna nu există nici dispensar, nici cimitir, nici școală, iar multe dintre locuințe sunt părăsite și au ajuns în paragină totală. 

Ce spune primarul despre situația comunei

Primarul comunei Bătrâna, Radu Herciu, spunea că oamenii au ales să plece din cauza condițiilor precare și a sărăciei care este la ea acasă. Ultima gospodărie a apărut undeva la finalul anului 2018, iar de atunci, nimeni nu a mai avut curajul să construiască o casă în Bătrâna sau în sătucurile ei și mai mici. 

 „Am ajuns la ultima gospodărie din satul Piatra, care a dispărut la sfârşitul anului 2018. Ultimii locuitori au plecat din cauza condiţiilor pe care le vedeţi şi dumneavoastră. N-a fost curent. S-au plâns că nu au apă. A fost o familie tânără. Au apărut copii de şcoală şi… Putem să intrăm. Batem degeaba… Pe uşă e pus zăvorul… Asta e viaţa în satele comunei Bătrâna”, spunea edilul, pentru sursa citată. 

Citește și - Longhin Topor trăiește singur, în satul părăsit: „Nu am prea auzit de război sau de pandemie”

Ce se întâmplă cu persoanele decedate

Pentru că nu există cimitir în Bătrâna, situația deceselor este una destul de delicată. Persoanele decedate se înmormântează în curțile caselor sau chiar în livezi. 

Satul Sabinei, care aparține și el de comuna Bătrâna, este la fel de sărăcăcios. Acolo, localnicii nu au nici măcar apă, nici transport și nici canal sau asfalt. Cel mai apropiat magazin se află la 2 ore de mers pe jos, ceea ce face situația cumpărăturilor la fel de dificilă. 

Mai mult, atunci când au nevoie de un medic sau de primul ajutor, oamenii trebuie să cam strângă din dinți, căci dacă nu au mașină proprie să se deplaseze la cel mai apropiat dispensar, care este la 25 de kilometri distanță, situația e cam critică. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net