Ce se spune despre sufletele oamenilor care mor în Săptămâna Luminată

Perioada Săptămânii Luminată, care urmează direct după celebrarea Învierii Domnului Iisus Hristos, este un moment de sărbătoare deosebit pentru comunitatea creștină ortodoxă. Această săptămână culminează cu Duminica Tomii, marcând cincizeci de zile de la sărbătoarea Paștelui și coincide cu ziua Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută și sub numele de Rusaliile.

 Ce se spune despre sufletele oamenilor care mor în Săptămâna Luminată
Ce se spune despre sufletele oamenilor care mor în Săptămâna Luminată

Ce se întâmplă cu sufletele oamenilor care mor în Săptămâna Luminată

Potrivit credinței ortodoxe, sufletele celor care trec în neființă în această perioadă sunt binecuvântate cu un privilegiu deosebit: ele sunt purtate direct către Rai, indiferent de greșelile sau păcatele lor din timpul vieții pământești. Se spune că porțile Raiului sunt larg deschise, în timp ce cele ale Iadului sunt închise. Această credință are la bază evenimentul învierii lui Hristos, care simbolizează biruința luminii asupra întunericului și învingerea morții.

Tradiția populară afirmă că în această perioadă, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Paștilor sau Albă, sufletele celor trecuți în neființă sunt primite în Împărăția Cerurilor, iar orice păcat săvârșit în timpul vieții lor este iertat. De asemenea, se crede că sufletele celor care au suferit în Iad, începând de la Adam și până la venirea lui Hristos, sunt aduse în Rai în această perioadă.

În contrast cu perioada de post anterioră Învierii, Săptămâna Luminată este marcată de absența postului și de o atmosferă de bucurie și entuziasm. Bucuria biruinței lui Hristos asupra morții este sărbătorită în mod intens de către credincioși. Salutul tradițional „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a înviat!” devin o formulă de salut obișnuită între creștini pe parcursul a 40 de zile, până la sărbătoarea Înălțării Domnului.

Săptămâna Luminată este  o perioadă de lumină și speranță, în care credința în biruința lui Hristos asupra morții ne îndeamnă să privim cu încredere către ceruri și să întâmpinăm cu bucurie mântuirea promisă.

Iată rugăciunea care se spune în fiecare seară din Săptămâna Luminată:

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-mi-l mie, sluga Ta. Așa, Doamne Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești Tu în vecii vecilor. Amin.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
jocuri acum 100 de ani  jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
zucchini 2166696 1280 jpg
marin preda captura video jpg
cimitir catolic bellu jpg
pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net