Ce semnificație au Babele din martie! Ce spun bătrânii despre prima zi de primăvara din an

Printre tradițiile cu adevărat frumoase se numără și alegerea babei de primăvară. În mitologia română, Babele sunt percepute ca vestitoare ale primăverii. Martie era considerat începutul anului, fiind asociat cu renașterea. Astfel, primele zile ale lunii aduceau cu ele vreme capricioasă, marcând confruntarea dintre iarnă și primăvară, între vechi și nou.

Semnificația Babelor din martie
Semnificația Babelor din martie

Semnificația Babelor din martie

Babele din martie anunță sosirea primăverii, conform tradiției, o perioadă în care Baba Dochia, asociată cu venirea iernii, începe treptat să își înlăture cele 9 cojoace, unul câte unul în fiecare zi. Acest gest simbolic reprezintă o tranziție către temperaturi mai blânde, pe măsură ce baba își dă jos cojoacele. În credința populară, se crede că babele au puteri magice, permițându-le să influențeze starea vremii în această perioadă de tranziție.

Se spune că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia pe care conform Dicţionarului de Mitologia Română, scris de etnograful Ion Ghinoiu Biserica ar fi sanctificat-o şi suprapus-o peste o mare zeiţă agrară, celebrată în acele vremuri la începutul lunii martie. În intervalul 1-9 martie, femeile au posibilitatea să-și aleagă o „babă", o tradiție în care se crede că vremea din acea zi va influența modul în care le va merge în acel an. Există două modalități de a alege baba: fie în mod aleatoriu, fie în funcție de ziua nașterii. De exemplu, dacă data nașterii este 3, baba aleasă va fi pe 3 martie. În cazul în care ziua nașterii este 29, se realizează adunarea cifrelor: 2+9=11, apoi adunarea rezultatului, 1+1=2, indicând că baba va fi pe 2 martie.

Ce spun bătrânii despre 1 martie, prima zi de primăvară

În credința populară, prima zi de martie este privită ca un punct de cotitură către primăvară. Oamenii mai în vârstă povestesc cu entuziasm cum, în această zi, schimbarea de temperatură este resimțită, iar natura începe să se trezească la viață. Conform obiceiului popular, există și o asociere între condițiile meteorologice și caracterul unei persoane, sugerând că o zi cu vreme nefavorabilă poate reflecta și trăsăturile negative ale individului, în funcție de baba pe care și-a ales-o. Bătrânii spun că pe măsură ce vremea este mai urătă într-o anumită zi, cu atât mai rea este și persoana căreia i s-a asociat acea babă. O tradiție din această perioadă este purtarea Mărțișorului, un mic obiect tradițional confecționat din fire împletite de culoare albă și roșie. Acesta simbolizează curățenia și puritatea zăpezii albe și căldura soarelui de primăvară.

Potrivit studiilor realizate de etnologul Ion Ghinoiu, în tradiția populară, se susține că purtarea mărțișorului aduce beneficii semnificative. Oamenii credeau că această practică îi protejează de arșița soarelui în timpul verii, conferindu-le sănătate și frumusețe precum florile. Totodată, cei care purtau mărțișoare erau priviți ca fiind plăcuți, drăgăstoși, bogați și norocoși, fiind feriți de diverse boli și deochi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net