Cea mai veche inscripție în limba română. Ce reprezintă aceasta

În patrimoniul cultural al României se găsește o comoară istorică de o valoare deosebită: un vas din ceramică ce poartă cea mai veche atestare epigrafică a limbii române. Descoperit în așezarea medio-bizantină de la Capidava, acest vas reprezintă o piesă unică datând din secolul al X-lea, având inscripția greacă "ПETPE" („Petre”).

Vas. Foto: Muzeul Național de Istorie al României.
Vas. Foto: Muzeul Național de Istorie al României.

Muzeul Național de Istorie a României confirmă că acest vas reprezintă cea mai veche atestare epigrafică a limbii române. Descoperirea a fost făcută în vara anului 1967 de către doi locuitori din Topalu, județul Constanța, în proximitatea cetății romane de la Capidava, scriu cei de la Historia.

Despre vas

Vasul, un ulcior cu gâtul și toartele rupte, are un fund plat și prezintă caracteristici tipice unor urcioare amforoidale de tradiție romană, dar care, cu probabilitate mare, datează din secolul al X-lea. În zona mediană a vasului, pe umăr, se află o cruce incizată cu brațele lățite și linii în formă de raze între ele. Alături de aceasta, se regăsesc literele grecești MPT și formula NHKO.

Absența literei H, un aspect remarcabil

Un aspect remarcabil este absența literei H din alfabetul grec, iar la sfârșitul acestuia, inscripționat, apare numele "Petre". Această descoperire a stârnit interesul istoricilor, deoarece numele "Petre" evocă Sfântul Petru, întemeietorul Bisericii din Roma, iar forma numelui, specifică limbii române, aduce o notă distinctă și intrigantă.

Dr. Eugen Silviu Teodor, specialist în istorie, evidențiază că acest nume ar putea să nu aibă o derivare clară din greacă, iar forma sa ar fi neobișnuită pentru un grec. Acest aspect alimentează teoria conform căreia meșterul care a creat vasul ar fi putut fi de origine românească sau slavă, deoarece semnarea cu numele "Petre" este specifică numelui în limba română.

Exponatul, acum găzduit de Muzeul Național de Istorie a României, este expus în cadrul expoziției „Monumente ale culturii vechi și limbii literare românești din patrimoniul MNIR. Epigrafie, paleografie, caligrafie, artă tipografică și creație literară.” Astfel, acest vas reprezintă nu doar o mărturie istorică fascinantă, ci și o fereastră către originile limbii române și a identității culturale.

image
image
image
image
image
image
STB FB jpg
piata unirii shutterstock jpg
probleme de auz jpeg
femeie buchet de flori jpg
vreme 1 mai jpg
Infidelitate jpg
Acţiune Poliţie Rutieră Sibiu - în trafic Foto IPJ Sibiu
proces instanta sentinta foto pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net