Cine a fost femeia misterioasă din viața lui Arsenie Boca. A salvat-o de la suicid și i-a fost alături 40 de ani

Femeia misterioasă din viața lui Arsenie Boca a fost prezență discretă, dar profundă, în viața faimosului părinte ortodox. Puțini sunt cei care cunosc detaliile despre această persoană care i-a fost alături timp de 40 de ani.

Maica Zamfira și Părintele Arsenie (foto) au avut o relație apropiată / foto: arhiva
Maica Zamfira și Părintele Arsenie (foto) au avut o relație apropiată / foto: arhiva

Julieta Constantinescu, născută pe 3 octombrie 1925 în comuna Slobozia din Ialomița, provenea din familia lui Traian și Ecaterina. Primele ei clase le-a urmat la Cernavodă, iar apoi familia s-a mutat în București, unde și-a terminat studiile la Liceul Regina Maria în 1944.

Mai târziu, s-a înscris la Facultatea de Teologie și Facultatea de Filosofie din București, absolvindu-le în 1948, obținându-și licența în Teologie.

Maica Zamfira și Părintele Arsenie Boca se cunoșteau demult

Maica Zamfira, cunoscută atunci ca Julieta, a ajuns la Mănăstirea Prislop în apropierea sosirii Părintelui Arsenie în 1948, deși se întâlnise cu el încă din 1946 la Mănăstirea Sâmbăta. Inițial, intenționa să devină călugăriță acolo.

Sursele și documentele din acea perioadă dezvăluie o poveste de viață plină de turbulențe. Apropiații ei o descriu ca având o personalitate complexă, hotărâtă, dar uneori extremă. Într-o încercare de sinucidere din 1949, Părintele Arsenie a salvat-o.

Până în septembrie 1950, Zamfira încercase de mai multe ori să-și pună capăt vieții, folosind pastile în cantități mari și chiar încercând să-și taie venele mâinilor cu o lamă de ras.

În ianuarie 1951, când duhovnicul a fost arestat, Zamfira a încercat să obțină ajutor pentru eliberarea lui, adresându-se Patriarhului Justinian și Ministerului Cultelor.

Mănăstirea Prislop și Zamfira erau sub supravegherea Securității în acea perioadă, iar ea a fost activă în susținerea duhovnicului, vizitându-l la locurile de detenție și încercând să obțină ajutor pentru eliberarea lui.

I-a rămas aproape până la sfârșitul vieții

Rămânând sub atenția Securității datorită legăturilor sale strânse cu Arsenie Boca, Zamfira s-a mutat ulterior la Sinaia, iar Părintele Arsenie a continuat să trăiască în București. În 1968, La găzduit chiar și pe Arsenie Boca în satul Drăgănescu, unde acesta picta biserica locală.

După mutarea lui Arsenie Boca la Sinaia în 1977, Zamfira a fost aproape de el până la moartea sa în 1989, având grijă de el în ultimii ani ai vieții.

Ea a organizat și funeraliile lui și a fost responsabilă pentru publicarea unei părți din lucrările sale. Zamfira a murit în 2005 și a fost înmormântată la Mănăstirea Prislop, unde a slujit alături de Părintele Arsenie Boca.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net