Cine a fost primul fumător din Europa. A ajuns la închisoare pentru că scotea fum pe gură

Tutunul este un produs cu o istorie bogată și interesantă. Omul care a rămas în istorie drept primul fumător din Europa este Rodrigo de Jerez, un spaniol care s-a numărat printre cei cu care Cristofor Columb a navigat în prima sa călătorie, în urma căreia a descoperit continentul America. El a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru vrăjitorie, deoarece faptul că scoatea fum pe gură şi pe nas era perceput ca ceva satanic, în vremurile acelea.

Rodrigo de Jerez, primul fumător din Europa / Foto: Arhiva Click!
Rodrigo de Jerez, primul fumător din Europa / Foto: Arhiva Click!

Primul european care a consumat tutun a fost Rodrigo de Jerez, un marinar spaniol care a călătorit în America cu Cristofor Columb. La întoarcere, Jerez a fost văzut fumând pe străzile oraşului Sevilla, fapt pentru care a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

„Primul fumător din istorie al cărui nume îl cunoaştem este Rodrigo de Jerez. Fumând pe străzile Sevilliei în 1498, a fost condamnat de către Inchiziţie la 10 ani de închisoare pentru vrăjitorie, faptul de a scoate fum pe gură şi pe nas fiind perceput ca ceva satanic”, scriu Ucu Bodiceanu şi Ancuţa Lăcrămioara Chiş în al doilea lor volum despre fumat „Artă şi fum. Seducţia unui viciu”, relatează Adevărul.ro.

Spaniolii au crezut că este încarnarea Diavolului

Totul a început pe 12 octombrie 1492, când echipajul lui Columb a văzut pentru prima oară frunzele de tutun pe care băștinașii din insula San Salvador le-au oferit coloniștilor ca fiind foarte valoroase. Și chiar dacă inițial nu au înțeles despre ce este vorba și le-au aruncat, o lună mai târziu, Jerez și Luis de Torres s-au gândit să încerce. Dar când oamenii l-au văzut pe străzile orașului Sevilla fumând și scoțând fum pe gură și pe nas, au crezut că este Diavolul reîncarnat în formă umană. 

Și cum acest eveniment s-a petrecut în perioada Inchiziției spaniole (1478 – 1834), iar Spania era condusă de monarhi ultra religioși, s-a luat decizia arestării sale. Așa a ajuns Rodrigo de Jerez să fie condamnat la 10 ani de închisoare. Hilar este că, între timp, fumatul a devenit legal în toată țara, așa că bărbatul a fost eliberat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net