Cine a fost Sophia Kosow, superba ardeleancă nominalizată la Oscar. Mama ei era o simplă croitoreasă

În urmă cu un secol, Sylvia Sydney, pe numele său adevărat Sophia Kosow, a ajuns imaginea femeii perfecte de la Hollywood. Aceasta a apărut pe micul ecran alături de Spencer Tracy, Henry Fonda şi Cary Grant și a fost dorința multor bărbați. Mama ei a fost o româncă, din Bacău, de profesie croitoreasă. 

Sophia, pe numele său de scenă Sylvia, s-a născut pe 8 august 1910 Foto: arhivă Click!
Sophia, pe numele său de scenă Sylvia, s-a născut pe 8 august 1910 Foto: arhivă Click!

Unde s-a născut Sophia Kosow 

Sophia Kosow s-a născut, pe 8 august 1910, în cartierul Bronx din New York. Tatăl ei a fost rus, Victor Kosow, iar mama, Rebecca Saperstein, o româncă din Bacău de profesie croitoreasă, scrie shtiu.ro

Cei doi au emigrat în Statele Unite ale Americii pentru o viață mai bună, însă povestea de dragoste s-a terminat repede, astfel că femeia s-a recăsătorit cu medicul stomatolog Sigmund Sidney, luându-şi numele de Beatrice Sidney. Fetița Sophia avea 5 ani și după ce a fost adoptată și-a schimbat numele în Sylvia Sidney. 

Mama Sylviei a fost croitoreasă, în State

Pentru a-și întreține fiica, mama acesteia a început să lucreze și în State ca și croitoreasă, meserie pe care o practica în Bacău. Femeia realiza rochii elegante pentru doamnele din New York, astfel că Sylvia a fost fascinată de lumea această boemă. La vârsta de 15 ani, tânără domnișoară a fost trimisă la școala de artă dramatică, unde s-a remarcat imediat, iar după un an de zile a obținut primul său rol în filmul „The Challenge of Youth“.

Viața domnișoarei Sylvia a început să se schimbe între cele două războaie mondiale, când ajunsese să câștige 1.500 de dolari pe săptămână, o sumă fabuloasă pentru acele vremuri. Aceasta avea roluri peste roluri în filme, în special în cele cu gangsteri.

Ce povestea actrița despre rolurile sale

„Ba eram soţia unuia, ba sora altuia, dar nu ştiu cum se făcea că mereu mi se dădea să calc câte o cămaşă. Mă cam săturasem să joc aceleaşi personaje, mai ales că aveam şi veşnicul costum «de mers la închisoare», rochia aceea cu guler în care nu-ţi arăţi nici sânii, nici coapsele, nu arăţi sexy. Deşi regizorul remarcase că eram! Mereu mi se spusese că eram o «puştoaică urâtă», cu ochii prea depărtaţi unul de altul, cu gura prea mare, fără bărbie… În fine, «o actriţă atât de bună, dar Doamne, atât de urâtă!», a povestit actrița într-un interviu.

A fost nominalizată la Oscar, în 1973

Astfel, la numai 20 de ani, Sylvia Sydney a devenit celebră la Hollywood, în anii '30. A jucat alături de celebrii Spencer Tracy, Henry Fonda, Joel McCrea, Fredric March, George Raft şi Cary Grant. În 1952, a interpretat rolul Fantine în "Les Misérables", pentru care a fost apreciată de critici şi care i-a deschis multe uşi în lumea cinematografiei.

În 1973 a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul secundar din "Summer Wishes, Winter Dreams", iar în 1982 a primit premiul "George Eastman", pentru întreaga carieră.

Sylviei Sidney era numită "femeia perfectă"

Chipul Sylviei Sidney a fost ales, la acea vreme, datorită formei ovale şi a simetriei perfecte ca frumuseţe desăvârşită. „Alegerea noastră a fost una uşoară”, spunea, în urmă cu aproape 80 de ani, Wally Westmore, make-up-artist la compania Paramount. Printre trăsăturile care au făcut-o pe Sylvia Sidney „femeia perfectă” se numără mărimea nasului în raport cu mărimea feţei (exact o treime), distanţa dintre ochi, dar şi grosimea egală a buzelor.

Filmul „City Streets“, din 1931, i-a adus consacrarea definitivă pe marile ecrane, iar de aici înainte totul a fost mai ușor. Frumusețea actriței a fost remarcată imediat, iar în anul 1934 aceasta a devenit imaginea celebrei firme Max Factor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net