Cine au fost cei mai murdari regi din istorie: „Fac baie o dată pe lună”

Ce înseamnă, de fapt, să „trăiești ca un rege”? Dacă privim la stilul de viață al familiilor regale din prezent, putem doar visa la un astfel de lux.

Maria Antoaneta nu prea se spăla / foto: arhiva
Maria Antoaneta nu prea se spăla / foto: arhiva

Totuși, nu am dori să ne punem în pielea unui monarh din urmă cu câteva secole. Unul dintre motive ar fi că igiena personală era atât de neglijată încât contactul cu apa era un eveniment rar în viața lor.

Deși trăiau în palate somptuoase, se îmbrăcau în haine din cele mai scumpe materiale și purtau bijuterii prețioase, acest fast nu făcea decât să mascheze o lipsă cruntă de igienă.

Cu sute de ani în urmă, regalitatea Europei nu avea nicio cunoștință elementară despre curățenia corporală, ajungând să se spele doar de câteva ori pe parcursul vieții.

Băile erau considerate un pericol pentru sănătate

La acea vreme, medicii susțineau că băile sunt periculoase pentru sănătate, iar această convingere a devenit larg răspândită. O carte populară din secolul al XVI-lea, „This is the Myrour or Glasse of Helth”, avertiza:

„Evitați băile fierbinți, pentru că acestea deschid toți porii și lasă aerul otrăvitor să pătrundă în corp, infectându-vă sângele”. Aceste sfaturi nu au fost urmate doar de oamenii de rând, ci și de cei din înalta societate.

Maria Antoaneta, regina Franței, nu manifesta un interes deosebit față de igiena personală, iar anturajul său era și mai puțin preocupat de acest aspect.

Băile erau rare și deveniseră adevărate evenimente sociale, având loc o dată pe lună. Aceste băi erau deosebit de elaborate, apa fiind parfumată cu plante, flori și fructe exotice: migdale dulci, rădăcină de nalbă, bulbi de crin și o pastă din plante rare.

Despre regina Elisabeta I a Marii Britanii se spune că obișnuia să afirme: „Fac baie o dată pe lună, indiferent dacă am nevoie sau nu”. Elisabeta purta un machiaj alb strălucitor, foarte la modă în acea perioadă, și își reînnoia machiajul în fiecare dimineață fără să îl îndepărteze pe cel aplicat anterior.

Igiena corporală, interzisă prin lege

Nici regina Isabella și regele Ferdinand ai Spaniei nu erau modele de igienă. În acea perioadă, spălatul era considerat o practică ireligioasă, asociată cu hedonismul și păcatul.

După ce creștinii au cucerit Granada, musulmanii din Spania au fost obligați să renunțe nu doar la religia lor, ci și la obiceiurile de igienă, cum ar fi scăldatul.

Isabella și Ferdinand au ordonat distrugerea băilor musulmane, iar scăldatul a fost interzis prin lege.

Citește continuarea pe Clickpentrufemei.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și Beatrice, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diana sosoaca botnita png
Tebea 2024  Adevărul  Facebook Diana Sosoaca jpg
reumatism jpg
madalina jpg
animale biserica profimedia (2) jpg
zambet shutterstock  jpg
panouri solare casa depositphotos1 jpeg
premiul nobel pentru medicina 2024 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net