Cine este Tina Vartic, femeia care l-a iubit pe Ion Creangă până în ultima clipă a vieții sale: „Prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine..”

Viața lui Ion Creangă, marelui povestitor al literaturii române, a fost plină de evenimente complexe și relații tumultuoase. După ce soția sa, Ileana, l-a părăsit pentru un călugăr, povestea de dragoste a luat o altă turnură cu Tinca Vartic, o tânără de origine armeană. În umbra poveștilor captivante ale lui Creangă, Tinca a devenit o figură esențială în viața și inima scriitorului, asigurându-i sprijin și afecțiune până la sfârșitul zilelor sale.

Ion Creangă. Foto: arhiva.
Ion Creangă. Foto: arhiva.

O viață plină de schimbări dramatice

Ion Creangă s-a căsătorit în 1859 cu Ileana, o fată de preot, și a avut o viață marcată de provocări și schimbări dramatice. După despărțirea dureroasă de Ileana, povestea sa de dragoste a cunoscut o nouă direcție cu Tinca Vartic, o tânără de 19 ani, frumoasă și plină de viață, originară dintr-o familie armeană.

Creangă și Tinca Vartic, o poveste de 20 de ani

Ion Creangă și Tinca Vartic.
Ion Creangă și Tinca Vartic.

Ion Creangă și Tinca Vartic au trăit împreună aproximativ 20 de ani, deși relația lor nu a fost niciodată oficializată. În 1872, aceștia s-au întâlnit, iar legătura lor a evoluat într-o poveste de afecțiune și înțelegere reciprocă. Chiar dacă nu aveau o relație legalizată, Ion Creangă a ales să se mute în casa familiei Vartic, devenind parte din viața femeii care avea să-i devină un sprijin de nădejde.

Tinca Vartic a fost o femeie inteligentă și o bună gospodină, iar relația lor nu se rezuma doar la cotidian. Ei împărtășeau idei și sentimente, creând o conexiune unică. Despre Tinca, Creangă afirma: "Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine”.

Aceasta i-a fost alături permanent scriitorului

Deși nu a fost niciodată soția legitimă a lui Ion Creangă, Tinca Vartic i-a fost alături într-un mod unic și fidel. A crescut copilul scriitorului dintr-o altă relație și a fost sprijinul moral de care acesta avea nevoie. Despre relația lor, departe de standardele tradiționale, se poate spune că a fost un parteneriat bazat pe încredere și respect reciproc.

Ion Creangă a trecut în neființă în 1889, la vârsta de 52 de ani, iar Tinca Vartic a trăit până la vârsta de 59 de ani, murind în 1912. Astfel, relația lor a rămas întipărită în paginile istoriei, o poveste de dragoste și înțelegere care a traversat timpul, învăluită în mister și frumusețe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
aeroport brasov jpg
foisorul de foc jpeg
vreme jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net