Cum a murit unul dintre cei mai mari politicieni români! Mormântul lui nu a putut fi găsit

Astăzi (5 februarie) se împlinesc 71 de ani de la moartea unui dintre cei mai importanți politicieni români ai secolului XX, Iuliu Maniu. În ciuda faptului că a reușit să înfăptuiască Marea Unire și a fondat Partidul Național Țărănesc, Iuliu Maniu a murit închis în Penitenciarul Sighet.

Se împlinesc 71 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu
Se împlinesc 71 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu

Iuliu Maniu este unul dintre politicienii care au rămas întipăriți în memoria poporului român, însă odată cu preluarea puterii de către comuniști, liderii partidelor de opoziție au început să fie persecutați. Potrivit celor de la adevarul.ro, un întreg grup format din persoane importante din România (printre care și Iuliu Maniu) a fost trimis în judecată de către Direcţiunea Poliţiei de Siguranţă, la data de 22 octombrie 1947.

În acest grup se numărau nume precum Ion Mihalache, Nicolae Penescu, Nicolae Carandino, Radu Niculescu-Buzeşti, Ion Mocsony Stârcea, iar sentința lor deja fusese pregătită încă dinaintea procesului. „Avem onoarea a vă trimite sub stare de arest pe următorii implicaţi în complotul contra Statului Român, organizat de conducerea Partidului Naţional Ţărănesc”, au fost aceștia anunțați.

Totul s-a pornit de la „Înscenarea de la Tămădău”, când mai mulți lideri țărăniști au fost arestați pe aeroportul Tămădău, pe 14 iulie 1947. Documentele Siguranței de la acea vreme scriau că fuga era aranjată de către Iuliu Maniu și de către PNȚ, având scopul de a „răsturna prin violenţă regimul democratic, declanşând războiul civil şi de a aduce prin trădare ajutând la împingerea la războiu, ocupaţiunea străină”.

Se împlinesc 71 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu

Pe data de 11 noiembrie 1947 s-a pronunțat sentința, iar Iuliu Maniu și Ion Mihalache au fost condamnați la închisoare pe viață. În ciuda faptului că, inițial, Iuliu Maniu s-a aflat la închisoarea din Galați, el a fost apoi trimis la penitenciarul din Sighet. Din păcate, din cauza condițiilor dificile din arest, Iuliu Maniu a murit pe data de 8 ianuarie 1853.

Cu toate acestea, de abia pe 5 februarie este transmisă vestea morții lui în celulă de către comandantul Penitenciarului Sighet, Vasile Cioplan. Se pare că trupul lui nu a fost găsit.

Au existat șase campanii de căutare a mormântului lui Iuliu Maniu, între anii 2006 și 2010. Cu toate acestea, el nu a fost găsit niciodată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net