Cum deosebești ciupercile otrăvitoare de cele comestibile. La ce trebuie să fii atent
Ciupercile se numără printre cele mai apreciate alimente de pe glob iar nenumărate rețete din întreaga lume includ și ciuperci. Însă, este foarte important să știți precis cum puteți deosebi ciupercile toxice de cele comestibile.

Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ciupercile se numără printre cele mai apreciate ingrediente din întreaga lume. Însă, la fel de bine cunoscut este și faptul că multe ciuperci sunt toxice, iar cei care le consumă se pot confrunta cu probleme grave de sănătate, sau chiar și cu deces, în cazuri extreme.
Din acest motiv, este important să știți cum să diferențiați ciupercile toxice de cele comestibile. Iar de-a lungul timpului, mulți oameni au crezut că formele extravagante și ciudate sunt dovada toxicității. Însă, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Zbârciogii (Morchella sp.) sau creasta cocoșului (Ramaria sp.) pot fi comestibile, în timp ce muscarița (Amanita muscaria), care are o formă clasică, este otrăvitoare.
Cum puteți recunoaște ciupercile otrăvitoare
Culoarea a fost, de asemenea, considerată în mod tradițional o dovadă a toxicității. Ciupercile care au culori stridente sunt considerate chiar și astăzi otrăvitoare. Însă, acest lucru nu este tot timpul adevărat, iar ciupercile comestibile pot avea orice culoare posibilă. Din păcate, faptul că o culoare stridentă semnifică toxicitate este doar un mit.
De asemenea, un alt mit este și faptul că ciupercile care cresc în apropiere de peșteri, de cuiburi de șarpe sau de zone cu rugină sunt, în mod automat, otrăvitoare.
Semne că o ciupercă poate fi otrăvitoare:
Are un miros neplăcut, înțepător sau ciudat.
Prezintă pe picior un inel sau o cupă la bază (volvă), caracteristică unor specii toxice ca Amanita (ex. buretele otravitor).
Are gâtul piciorului sau pălăria cu aspect vâscos, sau urme de mucus.
Nu trebuie să vă ghidați după animale
În plus, mulți oameni se vor ghida după reacția animalelor la ciuperci. Dacă diverse vietăți au consumat ciuperca și nu au avut probleme, cei mai mulți oameni se vor gândi că, în mod automat, aceste ciuperci sunt bune și pentru oameni. Însă, ciuperca în cauză poate fi comestibilă doar pentru acea specie! Doar pentru că a fost consumată de un animal nu înseamnă, în mod automat, că ciuperca este bună și pentru om.
Din păcate, deși există multe tradiții care încearcă să ne spună ce ciuperci sunt, sau nu, comestibile, aceste tradiții sunt adesea doar mituri. Singura modalitate cu adevărat sigură de a cunoaște dacă o ciupercă este comestibilă este să îi cunoaștem cât mai bine specia și detaliile despre aceasta.



































