Cum ne pregătim corpul pentru sporturile de iarnă

Indiferent că vorbim despre luxaţie sau entorsă, chiar şi de o banală durere de articulaţie, amânarea unui consult de specialitate duce la scăderea capacităţii de vindecare.

image

Liviu Ojoga, medic primar ortopedie şi traumatologie, şeful Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR, a explicat, într-un interviu pentru Weekend Adevărul, că orice durere care persistă mai mult de câteva zile necesită un consult medical care, adesea, începe cu o simplă radiografie.

De ce ne dor mai tare articulaţiile iarna

Este adevărat că articulaţiile ne dor mai tare în sezonul rece sau este doar un mit?

Este parţial adevărat, dar nu ţine neapărat de sezonul rece, ci probabil că variaţiile presionale sunt cele care generează durerile. Există o barodependenţă, mai ales în cazul leziunilor de tip artrozic.

De ce apar durerile de umăr? Este normal să ne doară umărul odată cu înaintarea în vârstă?

Nu este normal. Durerile la nivelul oricărei articulaţii, care persistă mai mult de câteva zile şi care nu sunt declanşate de un traumatism, ridică semne de întrebare şi necesită prezentarea la un consult medical.

Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie Sanador
Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie Sanador

Când trebuie să megem la medic dacă avem dureri

Când trebuie să ne adresăm medicului? Există dureri trecătoare sau trebuie să mergem imediat la medic?

Trebuie să delimităm puţin ipohondria de problemele medicale. Bineînţeles, orice durere care persistă mai mult de câteva zile, în ciuda unui tratament antiinflamator sau antialgic uşor, necesită un consult de specialitate. De aceea, pacienţii nu trebuie să amâne la nesfârşit prezentarea la medic.

Ce s-ar putea întâmpla cel mai rău în cazul în care amânăm consultul de specialitate?

Depinde foarte mult de tipul patologiei: dacă este una tip traumatică, fractură, atunci capacitatea de vindecare scade cu trecerea timpului, se instalează pseudoartroza, recuperarea funcţională este mai mică decât în cazul unei fracturi tratate de la început.

image

Ce investigaţii sunt necesare pentru diagnosticarea acestor patologii?

În funcţie de tipul de patologie, în principal se începe cu o radiografie. Teoretic, pentru patologia umărului, înainte de a consulta un pacient, este bine să ai deja o radiografie, pentru că dacă încerci să examinezi clinic un pacient care are o tumoră, în special dacă este una litică, atunci rişti să produci o fractură în timpul examinării. În afară de radiografie, următorul pas depinde foarte mult de ceea ce suspectăm. Dacă vorbim de fracturi, putem cere un CT, eventual cu o reconstrucţie tridimensională în cazul fracturilor complexe, în care vrem să ştim exact numărul de fragmente şi deplasarea lor. În schimb, dacă discutăm de leziuni ale tendoanelor, atunci avem nevoie de un RMN. Ambele investigaţii – CT şi RMN – se pot face în combinaţie cu o injectare intraarticulară de substanţă de contrast – artro-CT / artro-RM.

Ce trebuie să faci dacă vrei să pleci la schi

Trebuie să ne pregătim corpul cumva înainte de a practica sporturi de iarnă?

Aş spune că este obligatoriu. Este una dintre probleme: să mergi la schi direct de la birou, fără să fi făcut sport de trei-patru luni, tonusul muscular este scăzut şi, bineînţeles, vrei să stai pe pârtie de dimineaţă până seara. Înainte însă, ar trebui mers la sală timp de două-trei săptămâni, tonifiată musculatura şi pregătit organismul pentru efort. În general, accidentele la schi pot fi extrem de serioase – fracturi, traumatisme ale coloanei cervicale –, aşa că mobilizarea unui asemenea pacient poate produce mai mult rău decât bine, deci e mai bine să fim precauţi dacă nu ne pricepem şi să sunăm la 112.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net