De ce ne trezim la 3 sau 4 dimineața? Experții încearcă să explice fenomenul bizar

Vă numărați cumva printre românii care se trezesc, negreșit, în jurul orelor de 3, sau 4, dimineața? Ei bine, nu sunteți singurii! Un număr mare de oameni de-a lungul globului mărturisesc că se confruntă cu acest fenomen bizar, iar oamenii de știință deja au încercat să ofere o explicație pentru ce se întâmplă!

Mulți oameni se trezesc la aceste ore / foto: Shutterstock
Mulți oameni se trezesc la aceste ore / foto: Shutterstock

Dacă ne aflăm printre cei care sunt în această situație, atunci cu siguranță ni s-a părut destul de bizar să ne trezim, în fiecare noapte, în exact același moment. Ei bine, potrivit celor de la atlas-geografic.net, acest fenomen a devenit atât de răspândit de-a lungul globului, încât oamenii de știință deja încearcă să ofere o explicație pentru ce ar putea cauza fenomenul.

Aceștia ne spun că este normal ca oamenii să se trezească în primele ore ale dimineții, iar stresul joacă un rol important în această situație. Se pare că o stare ridicată de stres crește gradul de conștientizare a problemelor pe care le avem, în acele ore ale dimineții, însă, calitatea somnului nostru va fi afectată.

De ce ne trezim la primele ore ale dimineții

Se pare că am mai putea explica faptul că ne trezim la aceste ore aparent bizare dacă facem o analiză a ciclului normal de somn. Mai precis, de-a lungul unei nopți, somnul nostru alternează între faze cu mișcare rapidă a ochilor (REM) și non-REM.

Se pare că somnul REM, în timpul căruia și obișnuim să visăm, devine cel mai predominant în timpul primelor ore ale dimineții, așa că șansele de a ne trezi atunci cresc considerabil.

O altă teorie ar susține faptul că trezirea la aceste ore bizare s-ar putea datora anxietății. Mai exact, dacă simțim o stare de anxietate față de sarcinile pe care le avem de făcut în timpul zilei, creierul nostru ar rămâne într-o stare activă, lucru ce va afecta calitatea somnului.

Iar o explicație ceva mai banală ar fi nevoia de a urina. Se pare că există o legătură, potrivit oamenilor de știință, între nevoia de a urina și trezitul la ore cât mai matinale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cosmin Avram vlogger jpg
image
image
image
image
image
image
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
FotoJet (7) jpg
Frigider FOTO Shutterstock jpg
Matia Corvin (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net