Femeile, scoase la licitație la târg. De ce își vindeau englezii soțiile chiar și pe o halbă de bere

Poate pare greu de crezut, însă, a existat o perioadă în care englezii îşi vindeau nevestele la târg, ca pe animale. S-a întâmplat asta până la începutul secolului XX, ultima menționare a acestui obicei datează din 1913. Femeile erau duse la piață cu o frânghie și vândute celui mai mare ofertat. De ce aveau însă englezii acest obicei și care era rostul acestei practici?

De ce își vindeau englezii soțiile chiar și pe o halbă de bere / Foto: Captură video
De ce își vindeau englezii soțiile chiar și pe o halbă de bere / Foto: Captură video

În Anglia medievală, căsătoriile erau în primul rând o înţelegere economică. Mai mult, partenerii trebuiau doar să aibă vârsta consimțământului (12 ani la fete și 14 ani la băieți) și nu era necesară prezența unui preot sau a unui funcționar, pentru că aceste căsătorii nu erau, de obicei, înregistrate nicăieri.

Dacă soţii nu se mai înţelegeau sau iubeau, divorţul nu era neapărat o opţiune, fiind costisitor şi complicat. Pentru a putea divorţa oficial, cuplul avea nevoie de aprobare specială din partea Parlamentului, precum şi de binecuvântarea bisericii. Toate aceste demersuri costau – convertite la valoarea actuală – aproximativ 15.000 de lire sterline. O sumă pe care puţini englezi şi-o permiteau.

Își dădeau soțiile chiar și pe o halbă de bere

Astfel că, o modalitate destul de populară de a pune capăt unei căsnicii proaste în Epoca victoriană, ietină și rapidă, era „vânzarea soției”. Bărbații le duceau pur și simplu în târg, după ce vânzarea era făcută public, legate de talie, gât sau mâini, cu o frânghie. Apoi, o scotea la licitație. Odată ce a fost cumpărată de un alt bărbat, căsătoria anterioară era considerată nulă și neavenită, iar noul cumpărător era responsabil financiar pentru noua sa soție, potrivit history.com. Deși licitațiile au loc în piețe sau la târg, uneori vânzările se desfășurat și în alte părți, precum hoteluri sau baruri, iar bărbații acceptau în schimb chiar și o halbă de bere.

În orice caz, după adoptarea Legii căsătoriei din 1753 și până la mijlocul secolului al 19-lea, vânzarea soției la licitație pare să fi devenit din ce în ce mai populară în special printre oamenii obișnuiți, care altfel nu aveau mijloace practice de separare legală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
masa de paste shutterstock jpg
1 mai comunism historia ra jpg
cal pitic coada uriasa sweetie cartea recordurilor jpg
ankur jain erika hammond nunta egipt instagram jpg
vreme furtuna png
pod india wikipedia jpg
Motivul pentru care Ion Creanga era numit Popa Smantana de cei apropiati  Detalii pe care sigur nu le stiati despre scriitor 1024x609 webp
Vama Veche, în anii trecuți de 1 Mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net