Fenomen astronomic rar pe cerul României. Când poți vedea Super Luna Sângerie

Un fenomen astrologic rar va putea fi văzut deasupra României în dimineața zilei de luni, 16 mai. Cei care și-au setat ceasul pentru a pleca la muncă sau la școală, ar face bine să și-l pună cu câteva ore mai devreme, deoarece experții anunță un spectacol total pe cer. Pentru visătorii nocturni, lucrurile s-ar putea să fie ceva mai simple.

Fenomen astrologic rar pe cerul României
Fenomen astrologic rar pe cerul României

În noaptea de duminică spre luni (15 spre 16 mai), românii vor putea admira așa numita Super Lună Sângerie. Acest fenomen astronomic se produce aproximativ de două ori pe an, atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, iar Luna se află în faza sa plină.

Eclipsa totală de Lună va dura aproximativ 5 ore, iar faza de totalitate, atunci când corpul astronomic va fi complet ascuns de umbra Pământului, va dura în jur de o oră.

Super Luna Sângerie se vede pe cerul României. La ce oră poți vedea eclipsa totală 

Super Luna va putea fi vizibilă în România
Super Luna va putea fi vizibilă în România

Fenomenul astronomic va putea fi văzut spre sfârșitul nopții de duminică spre luni. Eclipsa va începe la 04:32, atunci când Luna se apropie de apus. Din păcate, în România se va putea observa doar faza de penumbră, Luna apunând înainte de eclipsa parţială, care are loc la ora 05:27. 

În acel moment, Luna se va afla foarte jos, spre orizontul sud-vestic, în dreptul constelaţiei zodiacale Balanţa. Astrul nocturn îşi va pierde din strălucire şi se va colora treptat într-o nuanţă tot mai roşiatică. Amatorii de fotografii, dar și cei de amintiri vor căuta să imortalizeze cât mai bine acest moment grandios.

Luna va apune la ora 05:18 minute în țara noastră. Chiar dacă, pe cerul României nu se vedea a doua etapă a eclipsei, momentul în care Luna va apune deasupra țării noastre se anunță memorabil.

Super Luna Sângerie începe la ora 04:31. Unde va putea fi văzută integral eclipsa de lună?

Super Luna va putea fi vizibilă în dimineața zilei de 16 mai
Super Luna va putea fi vizibilă în dimineața zilei de 16 mai

Eclipsa de Lună se va putea vedea complet în cea mai mare parte a Americii de Nord și de Sud, începând din nord-vestul Americii de Nord și din Pacific. Spre apus, Super Luna Sângerie se va vedea peste Africa și Europa. În America Centrală și de Sud, fenomenul astronomic va putea fi savurat în întregime, fără a fi întrerupt de apusul sau de răsăritul satelitului natural al Pământului.

Cea mai dramatică etapă este faza de eclipsă umbrală. În acel moment, cea mai întunecată parte a umbrei Pământului va trece peste suprafața lunară. Aceasta fază începe la ora 05:27, eclipsa totală a Lunii având loc la ora 06:29. După cum menționam anterior, această etapă nu va putea fi urmărită pe cerul României. 

În faza de eclipsă totală, culoarea Lunii este una spectaculoasă, deoarece ea căpăta un aspect roșiatic ireal. Dacă vrei să vezi toată eclipsa totală de Lună, poți să accesezi canalul de YouTube al celor de la NASA.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net