Venus și Jupiter, foarte apropiate pe cer, duminică dimineața, înainte de răsărit

Ultima actualizare:

Un veritabil spectacol planetar va putea fi admirat, în dimineața zilei de 1 mai 2022, înainte de răsărit, dacă cerul va fi senin.

Spectacolul cosmic poate fi observat și fără ajutorul unui telescop
Spectacolul cosmic poate fi observat și fără ajutorul unui telescop

Cele mai strălucitoare planete ale sistemului nostru solar, deși aflate la o distanță de milioane de kilometri, vor avea o traiectorie care va crea o iluzie optică, vizibilă de pe Terra. De fapt, va părea că cele două se ciocnesc.

Fenomenul se numește conjuncție

Fenomenul se numește conjuncție, se întâmplă anual, însă, anul acesta, cele două planete vor apărea ca și când vor fi mai aproapiate decât în alte situații similare. Un moment identic se va repeta abia peste 17 ani, în 2039, așa că merită să admirați spectacolul cosmic.

Citește și: Teorie incredibilă în Spațiul Cosmic. Cum au apărut planetele

Este foarte interesant pentru astronomi și este o oportunitate foarte bună pentru pasionați de a admira fenomenul”, a explicat profesorul Lucie Green, cercetător la Society for Popular Astronomy, citat de Digi24.ro

În 2016, apropierea nu a fost atât de vizibilă

Cele două planete au mai avut un traseu similar, în vara anului 2016, însă, acea conjuncție nu a fost atât de vizibilă, din cauza apropierii de Soare.

De asemenea, fără să pară forte apropiate, Marte şi Saturn se vor alinia aproximativ la nord față de Venus şi Jupiter, ceea ce înseamnă că patru planete ar putea fi vizibile, în timpul conjuncţiei.

Când se va vedea cel mai bine

Dimineaţa devreme, între 30 aprilie şi 1 mai, înainte de răsărit, ar putea fi un moment excelent pentru reperarea și observarea fenomenului, fără că spectatorii să aibă nevoie de un telescop pentru a admira planetele Venus și Jupiter.

Citește și: Lyridele, ploaie spectaculoasă de stele, vizibilă în România

Oamenii care se trezesc la 5 dimineaţa şi prind momentul acesta dinainte să răsară Soarele pot să vadă patru stele foarte strălucitoare spre răsărit, două fiind extrem de strălucitoare şi două nu foarte, dar ies în evidenţă. Sunt patru planete care se văd pe cer în perioada aceasta", a explicat coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu", din București, muzeograful Adrian Şonka.

Adrian Şonka a mai precizat faptul că Venus și Jupiter vor putea fi văzute şi din mediul urban.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net