Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are o istorie fascinantă

Ultima actualizare:

„Nea Mărin miliardar” este o comedie clasică românească lansată în 1979. Această peliculă i-a adus un mare succes actorului Amza Pellea, care a jucat rolul principal. Și cum unele scene importante din film au loc într-un hotel luxos, probabil că multe persoane s-au întrebat în ce loc s-a filmat comedia.

În ce loc s-a filmat comedia românească „Nea Mărin miliardar” / foto: arhiva Click!
În ce loc s-a filmat comedia românească „Nea Mărin miliardar” / foto: arhiva Click!

Hotelul unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”

Inaugurat în luna mai 1971, Hotelul Intercontinental a „primit”, de-a lungul timpului, personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar". Deși terenul pe care a fost construit a aparţinut, iniţial, Mănăstirii Cernica, a trecut în proprietatea familiei Hagi-Moscu, în secolul al XIX-lea. Ulterior, în anul 1810, a fost ridicată o clădire întinsă cu etaj de către dregătorul Ion Hagi-Moscu.

Nepotul său a vândut această casă Primăriei, care a folosit-o din 1882 până în 1912. A fost apoi demolată, iar în locul ei era în plan să se construiască un nou edificiu. Rămas viran, terenul a fost folosit pentru exercițiile de instrucție ale Regimentului de jandarmi al Capitalei.

În perioada interbelică, aici a fost amenajată o grădină de vară, iar în locul ei a fost construit un restaurant, care, după 1944, aflat în stare de degradare. S-a instalat pe teren Circul Krateyl, care a funcţionat aici până la construirea Circului de Stat Bucureşti. Pentru a se face loc viitorului hotel şi Teatrului Naţional, au fost demolate numeroasele prăvălii şi berării din zona Circului Krateyl.

În cooperare cu firma „Intercontinental Hotel Corporation“, clădirea Hotelului Intercontinental a fost construită între 1968-1971, vând o înălţime de 88 de metri şi 23 de etaje, după planurile unui colectiv de arhitecţi: Dinu Hariton, şef de proiect, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Ştefan Belea. Cât despre costurile construcției, acestea s-au ridicat la 6 milioane de dolari.

De-a lungul vremii, aici au fost cazate o serie de personalităţi

În anul 1971, a trecut pragul hotelului și primul oaspete, un cetățean american. O serie de personalităţi, - precum Kurt Waldheim, secretarul general al ONU, Gustav Heinemann, preşedintele Republicii Federale Germania, magnatul american David Rockefeller, tenorul italian Luciano Pavarotti - au fost cazate aici, de-a lungul timpului.

„Interul" era primul zgârie-nori din Bucureşti la inaugurare, în 1971, și avea 90 de metri înălţime, 423 de camere şi un centru de sănătate cu piscină la etajul 22. În plus, tot în clădire au fost amplasate un restaurant cu specific românesc, un bar, o braserie şi un cazinou. Locul unde s-a filmat comedia „Nea Mărin miliardar”, apartamentul Imperial, era singurul din oraş dotat cu saună şi pian.

Înainte de Revoluţie, hotelul avea un bar de noapte la etajul 21- Luna Bar, unde se strângea toată „crema“ Capitalei şi unul de zi la etajul 2 – Belvedere, care era mai accesibil. Românii au auzit pentru prima dată de bufetul suedez și room-service la Intercontinental.

În urma încheierii contractului de management cu Intercontinental Hotels Group, hotelul a devenit în naul 2021 Grand Hotel Bucharest și are, în prezent, 257 de camere și 3 restaurante, relatează adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cornel dinu
image
image
image
image
image
image
jandarmi ploiesti jpg
fractura femur ok jpg
fructe pexels jpg
Nicolae Ceauşescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 1/1977)
masina politie italia jpeg
Bauturi jpg
document secret istock jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net