Întrebarea-capcană care îi ajută pe angajatori să îi prindă pe candidații care încearcă să mintă. Este folosită și de Elon Musk

Ultima actualizare:

Specialiștii în recrutarea forței de muncă au mai multe modalități de evaluare a candidaților, de la CV-uri la interviuri elaborate. Se spune că o anumită întrebăare ajută la prinderea persoanelor care încearcă să mintă, iar Elon Musk a recunoscut că şi el o folosește şi funcţionează.

Întrebarea-capcană folosită şi de Elon Musk la interviurile de angajare / foto: Profimedia
Întrebarea-capcană folosită şi de Elon Musk la interviurile de angajare / foto: Profimedia

Elon Musk, fondatorul Space X și CEO Tesla, a dezvăluit, în anul 2017, la World Government Summit, că folosește o anumită tehnică, numită „gestionarea informaţiilor asimetrice” (AIM), şi că pune aceeași întrebare fiecărui candidat pe care îl intervievează.

„Spune-mi despre unele dintre cele mai dificile probleme la care ai lucrat și cum le-ai rezolvat”, îi cere excentricul miliardar fiecărui candidat pentru un job în cadrul companiilor sale, potrivit tabloidului britanic Daily Mail.  

 „Gestionarea informațiilor asimetrice” (AIM) este o tehnică de interviu concepută pentru a oferi persoanei intervievate un mijloc clar de a demonstra că spune adevărul despre experiența sa, prin furnizarea de informații detaliate. 

„Furnizarea mai multor informații va face mai ușor pentru investigator să detecteze minciuna”

De altfel, un studiu, publicat în Journal of Applied Research in Memory and Cognition în decembrie 2020,a scos la iveală mai multe abordări pentru depistarea mincinoșilor, pe baza tehnicii interviului de angajare. Dacă un angajat oferă un răspuns specific și detaliat la întrebarea deschisă a angajatorului, este mai mult ca sigur că spune adevărul.

„Detaliile mici sunt sufletul investigațiilor criminalistice și pot oferi anchetatorilor fapte de verificat și martori de interogat. Cu cât aceștia oferă declarații mai lungi și mai detaliate despre evenimentul de interes, cu atât mai mult investigatorul va fi mai în măsură să detecteze dacă spun adevărul sau mint”, a scris Cody Porter, unul dintre autorii studiului, într-un articol.

De cealaltă parte, mincinoșii doresc să ascundă adevărul, iar asta înseamnă că este mai probabil ca ei să nu dea foarte multe informații despre situaţia respectivă în mod strategic, ca răspuns la metoda AIM.

Presupunerea lor aici este că furnizarea mai multor informații va face mai ușor pentru investigator să detecteze minciuna lor, așa că, în schimb, ei furnizează mai puține informații”, a detaliat Cody Porter.

Elon Musk nu pune accentul pe o diplomă de studii, ci caută „dovezi ale unor abilități excepționale” atunci când vine vorba de recrutarea de noi angajați. „Dacă există un palmares de realizări excepționale, atunci este probabil ca acest lucru să continue și în viitor”, a declarat el. Din acest motiv, pune aceeași întrebare fiecărei persoane intervievate, fiind mai ușor să minți într-un CV, dar e mai greu să inventezi o minciună detaliată pe loc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
fratele Principele Radu, medicul Dan Gabriel Duda, la inmormantarea mamei   Casa Majestatii sale (10) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1654420960 cascada pisoaia 16 jpg
shutterstock 1750660511 jpg
insula finlanda profimedia jpg
criminal victime constanta 1 jpg
brezoi 00 jpg
Copil bolnav FOTO Shutterstock jpg
pompieri smurd jpg
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net