La cât timp după căsătorie trebuie să schimbi buletinul. Regula se aplică și la divorțuri!

Sunt puține evenimente în viața noastră care ne pot schimba total stilul de viață mai mult decât căsătoria. Iar, după cum este tradițional la noi, soția ia numele de familie al soțului. Însă, înainte de a face acest pas, află tot ce spune legea despre acest proces!

Află cât de repede trebuie să soliciți un buletin nou după căsătorie! / foto: freepik.com
Află cât de repede trebuie să soliciți un buletin nou după căsătorie! / foto: freepik.com

Căsătoria este una dintre cele mai importante decizii pe care o putem lua. Printre întrebarea evidentă, pe care trebuie să ne-o punem atunci când suntem puși în fața unei cereri de căsătorie, dacă ne vedem împărțindu-ne restul vieții cu partenerul nostru, există și o mulțime de factori birocratici pe care trebuie să îi avem în vedere.

Unul dintre acestea, cel puțin, în vasta majoritate a cazurilor în România, pentru domnișoare, este acela că, odată căsătorite, adoptarea numelui de familia al bărbatului este o normă socială. Trebuie menționat că, din punct de vedere legal, acesst lucru nu este obligatoriu. Ordonanța de Guvern nr. 41/2003 reglementează procedura prin care orice cetățean poate cere schimbarea numelui, presupunând că are „motive temeinice”.

Alte opțiuni pentru noile soții includ păstrarea numelui existent, sau alipirea celor două nume de familie, pentru ambii parteneri. În orice caz, fie că ați ajuns în poziția de a fi nevoite să vă schimbați numele datorită căsătoriei, sau, nu este exclus, a divorțului, trebuie să știți că acest lucru presupune și schimbarea buletinului. Mai jos veți găsi toate detaliile care trebuie să le știți pentru a nu vă trezi, deodată, că aveți probleme cu legea!

Când trebuie să schimbi buletinul și de ce ai nevoie pentru asta!

În primul rând, pentru a-ți schimba numele, trebuie depusă o cerere la Serviciul de Stare Civilă, alături de care trebuie să anexezi și certificatele de stare civilă (original, dar și xerox), un exemplar cu Monitorul Oficial unde a fost publicat un extras din cererea de schimbare a numelui (atenție, trebuie plătită a taxă pentru ca ziarul să publice extrasul!), cazier fiscal, precum și judiciar, iar, la final, copii după actul de identitate atât al tău, cât și al soțului.

Atenție, după ce a fost confirmată schimbarea numelui, aveți la dispoziție doar 15 zile în care să solicitați un nou act de identitate, altfel, puteți primi o amendă de 40, sau chiar 80 de lei!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net