Legenda incredibilă a epavei de la Costinești. Ce s-a întâmplat în realitate cu vasul care fascinează milioane de turiști

Ultima actualizare:

Simbolul stațiunii Costinești, nava eșuată Evanghelia, ascunde o legendă pe care nu mulți o cunosc. Ce s-a întâmplat în realitate cu vasul care fascinează milioane de turiști?

Legenda incredibilă a epavei de la Costinești
Legenda incredibilă a epavei de la Costinești

E acolo de ani de ani și deja a devenit un simbol al stațiunii tineretului, însă trecerea timpului și-a spus cuvântul, iar valurile nemiloase destramă ușor, ușor nava. Cum totuși, a ajuns vaporul să eșueze în apele Mării Negre și care este povestea sa?

Nava a aparținut lui Aristotel Onassis, cel care a îndrăznit să îi ceară mâna frumoasei Jaqueline Kennedy, soția fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, alături de care și-a petrect ultimii șapte ani din viață.

Vaporul de 10 metri înălțime, 17 metri lățime și 131 de metri lungime a fost construit pe șantierele navale Harland&Wolff din Belfast (Irlanda de Nord), acolo unde a lujat naștere și cunoscutul Titanic. Nava care a fost lansată pe mare sub numele de „Empire Strength“ a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri, precum  „Saxon Star“, „Redbrook“ până s-a descis să fie botezată „Evanghelia”. Pe data de 28 mai 1942 vaporul a fost lansat, iar ăn al Doilea Război Mondial a servit ca cargou american și apoi ca vas comercial. 

Cum a eșuat nava Evanghelia 

În mod misterios nava a eșuat în apele române la data de 15 octombrie 1968 șa 1,5 mile în larg de plaja Costineștiului, pe atunci un mic sat pescăresc. Inițial cu o zi în urmă Grupul de Intervenţii şi Salvare al portului Constanţa primise un SOS cu privire la o ambarcațiune aflată în pericol deși vremea pe mare era una bună. În cele din urmă vaporul a fost găsit în Golful francezilor, pe un banc de nisip.

Se pare că elicea fusese avariată, semn că motorul a fost folosit pe toată viteza înainte. Mai exact, se spune că comandantul navei, ce era un român stabilit în Grecia, a decis să eșueze ambarcațiunea pentru a încasa prima de asigurare, având în vedere că în doi ani Evanghelia avea să fie casată. Echipajul navei a părăsit țara la nici măcar o zi după eșuare, iar nava a revenit României potrivit legii. 

Cum era de așteptat, autoritățile au recuperat tot ce se putea, iar localnicii au luat tot ce au putut de la cazarmament și hrană până la bucăți de lemn. La Revoluție, Evanghelia a fost pur și simplu torpilată întrucât se credea că acolo se află teroriști. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net