Locul unde nicio busolă nu mai funcționează! Este cunoscut drept „al treilea pol magnetic al Pământului”

Atunci când pornim într-o drumeție în natură, cel mai de nădejde aliat al nostru va fi o busolă, însă ce se întâmplă atunci când nu ne putem baza pe aceasta? Ei bine, exact în această situație ne vom găsi dacă vom merge în acest loc incredibil de pe glob, unde nicio busolă nu va funcționa cum trebuie!

Nicio busolă nu funcționează aici / foto: wikipedia.org
Nicio busolă nu funcționează aici / foto: wikipedia.org

Acestui loc incredibil i se mai spune și „al treilea pol magnetic al Pământului”, iar cei care au reușit să exploreze aceste meleaguri cu siguranță că vor fi de acord cu această poreclă. Mai precis, este vorba despre o zonă din regiune Kursk, din Rusia, aflată în apropiere de granița cu Ucraina.

Fenomenul geologic din acest loc este cunoscut printre specialiști drept Anomalia Magnetică de la Kursk (KMA), iar atât oameni de știință, cât și simpli vizitatori, vin aici pentru a putea observa personal efectele acestei anomalii.

Despre acest fenomen s-a știu de secole, încă din anul 1733, atunci când anomalia a fost descoperită de către astronomul rus Piotr Inohodțev. Mai precis, este vorba despre cea mai mare animalie magnetică de pe glob, iar câmpul magnetic este neobișnuit de intens în această regiune. Iar cei care ajung aici vor observa imediat că busolele nu funcționează deloc, motiv pentru care regiunea a fost proeclită „al treilea pol magnetic al Pământului”.

Locul unde nicio busolă nu funcționează

Se pare că motivul pentru care această anomalie este prezentă în Kursk ar fi depozitele uriașe de fier din regiune, iar de-a lungul a aproximativ 80.500 de kilometri pătrați s-ar găsi undeva în jur de 30 de miliarde de tone de fier. Astfel, intensitatea câmpului magnetic în Kursk poate fi chiar și cu 40 de ori mai mare decât media globală.

Iar efectele acestei anomalii magnetice nu se rezumă doar la busole! Se pare că și creierul uman poate fi afectat de astfel de fenomene, iar locuitorii din zonă au o performanță mai slabă atunci când vine vorba despre teste de orientare spațială. De asemenea, ei tind să supraestimeze și durata intervalelor de timp.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net