Luna se depărtează de Pământ. Când va avea ziua 25 de ore?

Ultima actualizare:

Mișcările corpurilor cerești au fascunat omenirea din cele mai vechi timpuri. Fie că a avut legătură cu religia și, mai apoi, cu știința, oamenii au studiat cerul, observând fenomenele cosmice, cu atenție.

Satelitul natural al Pământului, Luna, atât de important pentru susținerea vieții pe planeta noastră a fost unul dintre corpurile cerești cele mai studiate, oamenii de știință înregistrând un fenomen ireversibil.

Distanța crește cu 3,7cm pe an

Luna se depărtează de Pământ! Astfel, anual distanța dintre cele două obiecte crește cu aproximativ 3,7 cm, scrie Alephnews.ro

Fenomenul ar fi cauzat de interacțiunile gravitaționale complexe dintre Pământ și Lună, una dintre urmările calculate de savanți fiind că ziua se mărește.

Citește și: Programul spațial "Drumul spre Marte" împlinește 50 de ani de la fondare! Planul îndrăzneț al Emiratelor Arabe

Conform acestora, când Luna și Pământul s-au format, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, durata zilelor era de aproximativ 5 ore.

Așadar, distanțarea celor două corpuri cosmice a determinat o creștere anuală a zilei cu 0,0000152 secunde pentru a ajunge la formatul actual de 24 de ore.

Când ziua va avea 25 de ore, omenirea ar putea să dispară

Oamenii de știință estimează că în aproximativ 250 de milioane de ani, ziua va ajunge să aibă 25 de ore.

Chiar dacă nu sună atât de dramatic, acest fenomen va avea un efect catastrofal asupra vieții de pe Terra.

Anotimpurile, așa cum sunt percepute în present vor rămâne doar un capitol scurt din istoria planetei, întrucât îndepărtarea Lunii va influența rotația Pământului în jurul axei sale și, astfel, vor apărea fluctuații extreme de temperatură la care multe specii nu se vor putea adapta.

Dacă specia noastră ar rezista atât de mult pe Pământ, există mari șanse ca acest eveniment să ducă la dispariția omenirii.

Citește și: NASA a publicat primele imagini video de pe Marte. Cum arată și cum se aude pe Planeta Roșie

Situația este diferită, pe Marte. Planeta vizată de colonizarea umană, în viitorul apropiat, are un satelit, Phobos, care se apropie de aceasta.

Este estimat faptul că în aproximativ 70 de milioane de ani Phobos se va apropia atât de mult de Planeta Roșie, încât satelitul va fi distrus de gravitația acesteia.

Astfel, resturile satelitului vor continua să orbiteze planeta și ar putea lua forma unui inel similar cu cele ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net