Mateiaș Brâncoveanu, cel mai mic sfânt român. De ce a fost decapitat la vârsta de 12 ani

Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714. El a avut patru băieți, Constantin, Ștefan, Radu și Matei (sau Mateiaș). Periodic sărbătorim unii sfinți din calendarul ortodox, însă ce mulți nu știu, este faptul că Mateiaș Brâncoveanu este cel mai mic sfânt român și a fost decapitat la vârsta de 12 ani.

Mateiaș, cel mai mic sfânt român / foto: Adevărul.ro
Mateiaș, cel mai mic sfânt român / foto: Adevărul.ro

Constantin Brâncoveanu a fost unul dintre domnitorii români care au avut un sfârșit tragic. La 15 august 1714, a asistat la Istanbul la decapitarea celor patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și a ginerelui său, Enache Văcărescu. După ei a urmat domnitorul, care avea 60 de ani, fiind lăsat cel din urmă pentru a suferi și mai mult.

„A doua zi, 15 august, la ceasul 9.00 dimineaţa, Brâncoveanu, cei patru fii ai săi şi ginerele Enache Văcărescu fură duşi dezbrăcaţi la cămaşă în faţa Seraiului, pe piaţa care era acolo la malul Cornului de Aur, peste drum de Galata. De jur împrejurul pieţei erau şiruri de ieniceri care păzeau ordinea în populaţia aceia, o mare de oameni venită să-şi potolească instinctul plăcerei bestiale de a vedea curgând sânge”, descrie istoricul C. Gane ziua cumplitei execuţii.

De asemenea, macabrul eveniment este descris și de Andrea Memno, plenipotențiar venețian la Constantinopol: „Duminică, 15 august, de dimineață, s-au tăiat capul bătrânului principe al Vlahiei, tuturor fiilor și unui boier care-i era vistier.

Încă de dimineață, Sultanul Ahmed se spuse într-un caic împărătesc și veni la seraiul zis foișorul Jalikiacs, pe canalul Mării Negre, în fața căruia era o piață mică, unde au adus pe Brâncoveanu Voievod, pe cei batru băieți ai lui și pe vistierul Văcărescu, i-au pus în genunchi, unul lângă altul, la oarecare depărare, un gâde le-a scos căciulile din cap”, relatează shiu.to.

Mateiaș, decapitat la doar 12 ani

Venețianul descrie cu lux de amănunte moartea celui mai tănăr, Mateiaș: „Beizadeaua Mateiaș, de numai 12 ani, văzând atâta sânge de la frații săi și de la Văcărescu, se ruga de Sultan să-l ierte, făgăduindu-I că se va face turc”. Tatăl său i-ar fi spus: „Mai bine mori în legea creștinească, decât să te faci păgân, lepădându-te de Iisus Hristos pentru a trăi câțiva ani mai mult pe pământ”. Atunci, micuțul ar fi țipat cu curaj: „Vreau mor creștin! Lovește!”.

Cadavrele lor au fost aruncate în Bosfor, iar capetele înfipte în pari, timp de patru zile, în faţa Seraiului. Istoria spune că domnitorul a fost decapitat pentru că a refuzat să accepte religia musulmană, faptele sale din politica externă dovedesc că destinul său era pecetluit, fiindcă „vindea” informația de la o tabără la alta.

Pentru modul în care au murit membrii familiei Brâncoveanu, sunt cu toții venerați de către Biserica Ortodoxă Română, care i-a canonizat sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni, în anul 1992. Astfel, pe data de 16 august, Biserica Ortodoxă cinstește Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net