Meseria care i-a adus unui român, timp de 30 de ani, buzunarele pline! Șandru a dresat 30 de câini și „vânează”” aur negru. Cu cât vinde un singur kilogram

„Uite acolo”, „caută, caută”, „las-o, nu o mânca!”... Doi câini, un om și o ciupercă. Nu este o poveste, este viața lui Șandru Viorel, cel mai mare vânător de trufe din Transilvania. Are 30 de câini, special dresați chiar de el pentru a găsi această nestemată a ciupercilor, iar reporterul Click! a fost să vadă cum acționează împreună cu cei mai buni elevi ai săi, Lora și Dick.

image

Șandru caută trufe de peste 30 de ani

La început mulți au râs de el, unii chiar l-au considerat ciudat. Acum, el râde de ei și îi șochează cu relațiile sale. L-am cunoscut pe Viorel în Mureș, pe dealurile Târnăveniului, când făcea ce știa el mai bine: vâna trufe cu câinii.

De 30 de ani caut trufe. Am cunoscut oameni foarte bogați, cred că pe cei mai mari din țara asta, prin calitatea mea... dresez orice fel de câine să găsească trufe. Am meșteșugul meu și lumea mă caută, căci li se pare senzațional cum fac”, își începe omul nostru povestea.

Ne-a arătat cum decurge o vânătoare de trufe și ne-a alergat pe dealuri ca pe hoții de cai. Dar a meritat căci am văzut o activitate fascinantă și am avut experiențe pe care nu le ai pe străzile Capitalei sau la birou. La fiecare pas, deși alergam de colo-colo, prin văi și dealuri, iar noi de abia ne trăgeam sufletul, Nea Șandru dădea explicații de parcă ar fi mers la pas. 

„Această vânătoare de trufe nu este o plimbare cu câinele în pădure. Toată lumea știe că trufele sunt ciuperci foarte apreciate de restaurantele de lux și valoarea lor pe piață în diferite perioade ale anului este foarte ridicată, trebuie să aduni cât mai multe ciuperci, așa plimbările se transformă în bani. Ca să fii vânător bun, trebuie să ai o "pușcă" bună, adică un câine în cazul acesta”, ne explică mureșeanul.

Câinii de trufe buni sunt în general din următoarele rase: Lagotto romagnolo, Vizsla maghiară, Pointer englez, Labrador retriever. Prin dresaj, pot deveni câini buni pentru găsirea trufelor și cei de curte. 

Principalele elemente ale dresajului sunt: îi învățăm întâi elementele de bază ale oricărui dresaj, comenzile simple. Apoi începem dresajul specific pentru a deveni buni vânători de trufe: o lună-două, depinde de cât de repede prinde, îi hrănim cu trufe cu cașcaval, cu trufe cu salam, toate combinațiule posibile pentru a se învăța cu gustul. De abia acum începe însă pentru câine greul și încercările”, ne-a declarat vânătorul de trufe.

„Un câine bun găsește 30 kg de trufe pe zi”

Încep să fie făcute găuri și puse trufe la diferite adâncimi, iar câinele este pus să le găsească, fără să le strice, să le apuce doar cu dinții și să le scoată, nu să le rupă. „Un câine este bun vânător de trufe dacă găsește minim 30 de kilograme într-o zi”, afirmă sigur pe el Viorel Șandru.

El ne spune că un kilogram de trufe se vinde cu 600 până la 1.000 de lei funcție de starea ciupercilor.  „Trufele sunt vânate și cu porcii, dar acest lucru nu se întâmplă la noi, din câte știu doar în Franța”, spune Viorel Șandru.

Ce sunt trufele? Una singură poate cântări și un kilogram

Așa arată trufele negre. Nu au picior și pălărie ca niște ciuperci obișnuite
Așa arată trufele negre. Nu au picior și pălărie ca niște ciuperci obișnuite

Trufele sunt ciuperci comestibile, au forma unui tubercul de cartofi, rotunde sau ovale cu protuberanțe mari. În comparație cu celelalte specii de ciuperci comestibile, nu au pălărie și nici picior. Fructul comestibil are o coajă fină și învelită cu solzi și un miros plăcut. Diametrul unei trufe este de 4-12 centimetri, iar greutatea se situează între 100 și 200 de grame, dar au fost găsite și trufe de un kilogram. Trufele în funcție de specie au învelișul exterior de culoare închisă, neagră-albăstruie, neagră-brumărie, violacee sau albă, ultima fiind și cea mai valoroasă. La noi în țară se găsesc mai ales trufele negre.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton  sursa foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
supermarket jpeg
puz s6 extras jpg
must jpg
8756 6615564fd0863413deaac7d492fcfe5d542771ccbe140 poza nisip cuartos 2 a2302e20 55f4 4a70 821f e44d1acdd737 jpg
BeFunky collage (37) jpg
image png
Socrate sau modestia premiată jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net