Misterul umbrelor care au apărut în Hiroshima și Nagasaki după atacurile nucleare din al Doilea Război Mondial

După detonarea celor două bombe nucleare deasupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, umbrele, dintre care unele au rămas imprimate pe clădiri și pe trotuare timp de zeci de ani, servesc drept amintire a uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria omenirii. Însă, cum se explică existența lor?

Misterul umbrelor care au apărut în Hiroshima și Nagasaki / Foto: Historia.ro
Misterul umbrelor care au apărut în Hiroshima și Nagasaki / Foto: Historia.ro

Aceste umbre au fost create de forța imensă a bombei nucleare. Deoarece radiația termică se deplasează în linie dreaptă, umbrele sunt create atunci când sunt blocate de obiecte. Acestea există și astăzi în Japonia. Este greu de imaginat că aceste umbre din Hiroshima și Nagasaki ar fi surprins ultimele momente din viața acelor oameni care s-au stins din viață în urma conflagrației nucleare detonată pe 6 și 9 august 1945, într-una dintre cele mai mari tragedii istorice ale secolului XXI. Și mai înfiorătoare sunt locurile în care au rămas umbrele unor oameni ale căror trupuri nici măcar nu au fost găsite. Care este explicația acestui fenomen?

Când a explodat fiecare bombă, lumina intensă și căldura răspândită s-au revărsat din punctul de implozie, conform dr. Michael Hartshorne, membru onorific al National Museum of Nuclear Science and History din Albuquerque (statul american New Mexico) și profesor emerit de radiologie la University of New Mexico School of Medicine, relatează Historia.ro. Obiectele și oamenii de pe traiectoria bombelor au împrăștiat obiectele din spatele lor absorbind lumina și energia. Lumina înconjurătoare a albit betonul sau piatra din jurul „umbrei”.

Câteva umbre au fost prelevate și păstrate

Cu alte cuvinte, aceste umbre sinistre sunt bucăți de drumuri sau clădiri așa cum arătau ele înainte de explozia nucleară. Doar că restul suprafețelor s-au albit, ceea ce face ca zonele colorate normal să arate ca niște umbre întunecate.

Energia intensă eliberată în timpul unei explozii atomice este rezultatul fisiunii nucleare: bombele atomice folosite în timpul atacurilor din 1945 au fost alimentate cu uraniu 235 și plutoniu 239 și au eliberat cantități mari de căldură și radiații gamma cu unde foarte scurte. Radiațiile gamma emise de bombele atomice au fost transmise sub formă de energie termică care putea atinge temperaturi de până la 5.500 de grade Celsius. Atunci când energia a lovit obiecte, precum bicicletele și oamenii, era absorbită, protejând obiectele aflate în aceeași traiectorie și creând un efect de albire în jurul umbrelor acestora. De fapt, probabil că inițial au existat mai multe umbre, majoritatea fiind distruse de următoarele valuri de căldură provocate de explozie.

În timp, multe din umbrele gravate în piatră s-au pierdut din cauza eroziunii produse de vânt sau apă. Câteva umbre nucleare au fost prelevate și păstrate la Hiroshima Peace Memorial Museum pentru memoria generațiilor viitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net