Moartea neașteptată a unui mare scriitor român. De ce sicriul a fost transportat cu sania

Ionel Teodoreanu, creatorul celebrului roman pentru adolescenți „La Medeleni”, s-a stins din viaţă la data de 3 februarie 1954, la vârsta de doar 57 de ani. Moartea scriitorului a survenit brusc, în timpul marelui viscol.

Moartea subită a lui Ionel Teodoreanu, în timpul marelui viscol / foto: Historia.ro
Moartea subită a lui Ionel Teodoreanu, în timpul marelui viscol / foto: Historia.ro

Născut pe 6 ianuarie 1897, la Iași, Ionel Teodoreanu (Ioan-Hipolit Teodoreanu) a fost un romancier și avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței. Din păcate, la vârsta de 57 de ani, acesta s-a stins din viață brusc, în timpul marelei viscol.

În dimineața zilei de 3 februarie 1954, bolnav fiind, a luat decizia de a ieși pe viscol pentru a merge la tribunal, unde avea de susținut un proces. Deși a observat de cum a ieșit pe stradă că circulaţia în oraş era blocată din cauza troienelor și a decis să se întoarcă acasă, s-a oprit în drum la un magazin alimentar de la colțul străzii Căuzași.

Din păcate, la doar câteva momente de la intrarea în magazin, scriitorul s-a prăbușit fără viață pe podea și nici măcar medicul ajuns la fața locului, după timp îndelungat din cauza nămeţilor uriaşi, nu l-a mai putut salva. Acestuia nu i-a rămas decât să constate decesul.

Sicriul a fost transportat cu sania

Motivul morții subite nu este cunoscut, deoarece condițiile meteorologice au împiedicat transportul la un spital pentru efectuarea autopsiei, iar cauza decesului a fost, cel mai probabil, un atac de cord.

Mai mult decât atât, cum cimitirul era departe și nu erau bani pentru a închiria o mașina de la pompe funebre, sicriul scriitorului a fost transportat la Cimitirul Bellu legat cu sfori pe o sanie împrumutată din vecini, relatează historia.ro.

Ioan-Hipolit Teodoreanu, pe numele lui complet, deşi şi-a câştigat existenţa ca avocat, a rămas fidel literaturii, iar scrisul i-a ocupat cea mai mare parte a timpului liber. Tinerii de azi îl cunosc prin prisma romanelor „Lorelei”, „La Medeleni”, sau „Arca lui Noe”. De asemenea, printre pasiunile sale s-au numărat și sportul, în special patinajul şi boxul.

Artistul a avut parte și de o iubire neîmplinită. S-a îndrăgostit nebunește de Nadia Gray, devenită faimoasă pentru rolul său din filmul „La dolce vita”, al lui Federico Fellini. Din păcate, actrița l-a refuzat, căci sentimentul n-a fost reciproc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Verde pentru Biciclete
podul giurgiu ruse jpg
Regele Charles si Printul William Foto GettyImages (3) jpg
vreme furtuna png
airplane cabin 7022154 1280 jpg
pofta manacare jpg
Copil spital
image
actualitate.net
image
actualitate.net