Moartea neașteptată a unui mare scriitor român. De ce sicriul a fost transportat cu sania

Ionel Teodoreanu, creatorul celebrului roman pentru adolescenți „La Medeleni”, s-a stins din viaţă la data de 3 februarie 1954, la vârsta de doar 57 de ani. Moartea scriitorului a survenit brusc, în timpul marelui viscol.

Moartea subită a lui Ionel Teodoreanu, în timpul marelui viscol / foto: Historia.ro
Moartea subită a lui Ionel Teodoreanu, în timpul marelui viscol / foto: Historia.ro

Născut pe 6 ianuarie 1897, la Iași, Ionel Teodoreanu (Ioan-Hipolit Teodoreanu) a fost un romancier și avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței. Din păcate, la vârsta de 57 de ani, acesta s-a stins din viață brusc, în timpul marelei viscol.

În dimineața zilei de 3 februarie 1954, bolnav fiind, a luat decizia de a ieși pe viscol pentru a merge la tribunal, unde avea de susținut un proces. Deși a observat de cum a ieșit pe stradă că circulaţia în oraş era blocată din cauza troienelor și a decis să se întoarcă acasă, s-a oprit în drum la un magazin alimentar de la colțul străzii Căuzași.

Din păcate, la doar câteva momente de la intrarea în magazin, scriitorul s-a prăbușit fără viață pe podea și nici măcar medicul ajuns la fața locului, după timp îndelungat din cauza nămeţilor uriaşi, nu l-a mai putut salva. Acestuia nu i-a rămas decât să constate decesul.

Sicriul a fost transportat cu sania

Motivul morții subite nu este cunoscut, deoarece condițiile meteorologice au împiedicat transportul la un spital pentru efectuarea autopsiei, iar cauza decesului a fost, cel mai probabil, un atac de cord.

Mai mult decât atât, cum cimitirul era departe și nu erau bani pentru a închiria o mașina de la pompe funebre, sicriul scriitorului a fost transportat la Cimitirul Bellu legat cu sfori pe o sanie împrumutată din vecini, relatează historia.ro.

Ioan-Hipolit Teodoreanu, pe numele lui complet, deşi şi-a câştigat existenţa ca avocat, a rămas fidel literaturii, iar scrisul i-a ocupat cea mai mare parte a timpului liber. Tinerii de azi îl cunosc prin prisma romanelor „Lorelei”, „La Medeleni”, sau „Arca lui Noe”. De asemenea, printre pasiunile sale s-au numărat și sportul, în special patinajul şi boxul.

Artistul a avut parte și de o iubire neîmplinită. S-a îndrăgostit nebunește de Nadia Gray, devenită faimoasă pentru rolul său din filmul „La dolce vita”, al lui Federico Fellini. Din păcate, actrița l-a refuzat, căci sentimentul n-a fost reciproc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net