Povestea fascinantă a artistului român care face arme de lux din bucăți de meteorit. FOTO

Radu Lămășanu, în vârstă de 48 de ani, se dedică de 14 ani artei forjatului pentru crearea cuțitelor, săbiilor și macetelor. Aceste piese sunt realizate exclusiv manual, conform cerințelor și preferințelor clienților săi.

Operele lui Radu Lămășanu au ajuns poe mai multe continente / foto: Arhiva personala
Operele lui Radu Lămășanu au ajuns poe mai multe continente / foto: Arhiva personala

Fiul unor medici și absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, cu specializarea în Arte Vizuale și Design, Radu și-a descoperit pasiunea pentru forjat dintr-o nevoie personală.

Nemulțumit de performanța cuțitelor din bucătărie, a achiziționat un cuțit scump și, după aceea, a început să își facă propriile cuțite. S-a mutat în mediul rural, unde și-a amenajat un atelier în care lucrează cu plăcere.

„A fi creativ în realizarea lamelor din oțel m-a împlinit artistic. După 12 ani de activitate în designul de mobilă, am descoperit adevărata mea pasiune odată cu primul meu cuțit”, spune Radu Lămășanu, potrivit Adevarul. 

Cuțite și săbii de Damasc, din bile de rulment și meteoriți

El folosește materiale precum bile de rulment și oțeluri suedeze pentru a crea cuțite și săbii, inclusiv cele din oțel Damasc mozaic.

Procesul de fabricație necesită temperaturi ridicate, iar uneori chiar meteoriți sunt utilizați pentru a obține aliaje speciale. Aceste materiale sunt încălzite la temperaturi extreme pentru a le manipula în procesul de forjare.

Săbiile de Damasc sunt cunoscute pentru rezistența și durabilitatea lor, însă procesul lor de fabricație a rămas un secret pentru mulți ani. Radu menționează că este esențial să controleze temperatura în timpul forjării pentru a obține rezultate de calitate.

Pentru mâner, Radu utilizează o varietate de materiale, inclusiv lemn exotice și coarne de animale, pentru a satisface preferințele individuale ale clienților săi. Mânerele sunt personalizate și decorate cu nituri mozaic.

Face pumnale ca cele din Game Of Thrones

De-a lungul anilor, Radu a creat o gamă diversă de produse, inclusiv cuțite de vânătoare, de bucătărie, macete și săbii. Planurile sale includ realizarea unor arme imaginare din filme și cărți celebre, precum săbiile din "Stăpânul Inelelor" și pumnalele din "Game of Thrones".

El a primit comenzi din diverse țări, iar unele dintre cele mai deosebite au fost pentru clienți din Canada, Austria, Germania, Turcia și chiar din Africa. În ciuda faptului că breasla fierarilor și forjorilor nu este larg răspândită în țară, Radu continuă să își urmeze pasiunea și să își dezvolte abilitățile.

Pe viitor, el nu exclude utilizarea unor tehnologii mai moderne în procesul său de creație, recunoscând că, deși munca manuală este plăcută, ar putea exista avantaje în utilizarea unor instrumente mai avansate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net