Preparatul de pe vremea dacilor care ar putea fi 100% românesc. Se consumă pe săturate și în zilele noastre

Multe dintre produsele tradiționale românești s-au născut datorită numeroaselor influențe culturale care au fost resimțite pe aceste meleaguri de-a lungul timpului. Însă, poate că mulți dintre noi ne-am întrebat dacă există o rețetă exclusiv românească, care să se fi născut fără influențe externe. Ei bine, un astfel de preparat chiar există și nu este unul la care mulți dintre noi ne-am gândi!

Pastrama era cunoscută încă din vremea dacilor
Pastrama era cunoscută încă din vremea dacilor

De-a lungul secolelor, strămoșii noștri au intrat în contact cu numeroase alte populații, iar schimburile culturale care au avut loc de-a lungul timpului au dat naștere culturii românești, așa cum o cunoaștem astăzi. Chiar și atunci când vorbim despre gastronomie, putem observa influențe diverse, din locuri cum ar fi Orientul Mijlociu, Rusia, sau Ungaria.

Însă, atunci când vine vorba despre preparate care s-au și născut pe acest teritoriu, fără a fi influențate de alte culturi, există o posibilă rețetă! Este vorba despre pastramă, care ar fi fost cunoscută încă de pe vremea dacilor! Aceștia utilizau metode de afumare, murare, fermentare, sau chiar și uscare, pentru a face carnea să țină mai mult.

Este o rețetă cunoscută încă de pe vremea dacilor

Pastrama nu era gândită doar pentru a fi gustoasă, ci și practică. Cum frigiderele nu aveau să fie inventate decât peste mii de ani, oamenii aveau nevoie de preparate care să nu se strice ușor, motiv pentru care a apărut pastrama. Chiar și Radu Anton Roman a scris despre vechimea acestei rețete.

„Pastrama a fost inventată, zic unii, de daci. Putem spune că pastrama este invenție românească? Eu zic că nu. Dacii habar nu aveau că cei ce le vor succeda pe teritoriul de reședință se vor numi, la un moment dat, români. Nu aveau cum să aibă conștința românismului”, a scris acesta.

Pastrama era un aliment practic și delicios

Astăzi, desigur, există nenumărate rețete de pastramă, iar dacă dorim, putem folosi anumite condimente de care probabil că dacii nici măcar nu au auzit. Desigur, pastrama poate fi pregătită din orice fel de carne dorim, iar preparatele moderne sunt, ca regulă generală, mult mai complexe decât cele din Antichitate.

În general, mâncarea dacilor era destul de simplă, iar un detaliu neașteptat al acestei culturi era faptul că mânca chiar și carne de câine. Ei combinau diferite terciuri cu alimente precum brânza, ceapa, mierea, sau chiar și ciupercile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
O femeie beata a intors din drum un avion Wizz, foto Shutterstock jpg
sacali delta dunarii webp
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
baza jos jpg
front 1 jpg
pescar jpeg
George Simion jpg
Alimentele pe care un specialist in siguranta alimentara nu le ar pune niciodata in cos la supermarket, foto Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net