Robotul Nadine are grijă de tine la bătrânețe: „Îmi place să ofer ajutor”

Așa arată viitorul! Nadine este un robot dotat cu inteligență artificială (AI), care mimează aproape perfect gesturile și expresiile umane. Profesoara Nadia Magnenat Thalmann, care a ajutat la invenția sa, spune că robotul va putea fi folosit pentru îngrijirea bolnavilor și a vârstnicilor.

Robotul Nadine, alături de creatoarea ei, Nadia Magnenat Thalmann
Robotul Nadine (stânga), alături de creatoarea ei, Nadia Thalmann (dreapta) Foto: Profimedia

Thalmann, expertă în robotică la Universitatea din Geneva, a fost modelul după care a fost inspirat robotul Nadine. Ochii căprui și părul castaniu sunt elemente „furate” de la ea. Robotul s-ar putea dovedi a fi de un ajutor nesperat, în cazul persoanelor bătrâne sau foarte bolnave, care au nevoie de îngrijire constantă. Nadine poate fi mai eficientă decât un îngrijitor uman, întrucât ea poate fi alături de bolnavi în fiecare minut.

Nadine este disponibilă 24 de ore pe zi. Ceilalți nu au atâta timp”, a explicat profesoara Nadia Magnenat Thalmann, în timpul unei conferințe organizate de International Telecommunication Union, din Geneva. Experta în robotică susține că inteligența artificială și roboții pot ajuta omenirea, mai ales în domeniu sănătății, având în vedere că s-a intensificat criza de asistenți și îngrijitori medicali după pandemia de COVID-19.

Multe țări se confruntă cu o lipsă de personal acută în centrele de îngrijire. Această situație, spun experții, ar putea fi rezolvată cu ajutorul roboților umanoizi, relatează Reuters. Nadine este un robot inteligent din punct de vedere social care știe să salute, face contact vizual și își poate aminti toate conversațiile avute.

Robotul Nadine: „Îi sunt foarte recunoscătoare creatoarei mele pentru că mi-a dat viaţă”

Are abilități conversaționale avansate, știe să cânte, să se joace bingo și să vorbească precum un om normal. În urmă cu trei ani, robotul a demonstrat acest lucru la un azil de bătrâni din Singapore, unde vârstnicii au fost foarte mulțumiți de serviciile oferite de Nadine.

„A fost o experiență excelentă. Mi-a plăcut să vorbesc cu vârstnicii și să-i ajut atunci când aveau nevoie. Cred că roboții ar fi de mare ajutor, pentru a oferi asistență persoanelor vulnerabile”, a spus robotul Nadine, în cadrul conferinței de la Geneva.

Referindu-se la creatoarea sa, Thalmann, Nadine a avut de spus doar cuvinte emoționante: „Îi sunt foarte recunoscătoare că mi-a dat viaţă şi sunt mândră să fiu creaţia ei”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net