Românii vor putea savura o delicatesă crescută chiar în apele Mării Negre din vară. O specie din Veneția s-a adaptat perfect la condițiile locale
Turiștii care vor merge pe litoral în vara lui 2026 vor avea parte de o surpriză cu totul neașteptată. Stridiile pe care le vor servi în restaurante vor fi originare din Marea Neagră, nu importate din alte țări, ca până acum. Moluștele aduse anul trecut din Veneția s-au adaptat rapid la condițiile din Marea Neagră, iar investitorii vor putea înființa propriile ferme de stridii.

Un experiment inedit a fost pornit chiar anul trecut, cu numai câteva grame de moluște aduse din Veneția. Ele au fost aduse în Marea Neagră, iar specialiștii sperau să vadă dacă se vor adapta la condițiile locale. Iar moluștele nu numai că s-au adaptat ușor, dar ușurința cu care au făcut-o a luat prin surprindere experții.
Stridiile rezistă cu bine în fața condițiilor de iarnă și deja au crescut suficient de mult încât să fie gătite. Practic, turiștii care vor sosi pe litoral vara următoare vor putea servi stridii crescute chiar în Marea Neagră, în locul celor importate din Marea Mediterană.
S-au adaptat perfect la condițiile din Marea Neagră
Stridiile locale, crescute chiar în țara noastră, pot concura pe picior de egalitate cu cele din Occident. Iar în curând, turiștii se pot aștepta să le vadă și în meniurile restaurantelor.
„Raportul între carne şi cochilie este unul excepţional de bun. Avem undeva în jur de 25% din greutatea unei stridii, carne”, a spus cercetătoarea Magda Nenciu, conform informațiilor de la observatornews.ro.
În cadrul acestui proiect-pilot, moluștele aduse din Italia au fost așezate în cuști pe trei niveluri. Apoi, ele au fost scufundate în apă, la o adâncime cuprinsă între 3 și 5 metri.
„În momentul de faţă, conform analizelor, situaţia în Marea Neagră este propice pentru dezvoltarea acvaculturii, dacă vorbim de stridii, de midii sau de peşti”, a declarat Florin Timofte, directorul INCDM, conform sursei citate.
Stridiile românești vor apărea în restaurante
Datorită succesului de care acest proiect se bucură, autoritățile urmează să permită afaceriștilor să își deschidă propriile lor ferme de stridii în apele Mării Negre. Aceste stridii crescute local vor putea fi folosite apoi în restaurante și cherhanale.
„Trebuie să îţi concesionezi un perimetru, să realizezi o instalaţie tip long-line care nu este foarte scumpă. Ideal ar fi să fie cumva închis cercul economic, adică producătorii de stridii să aibă şi o cherhana, un mic restaurant, în care să îşi promoveze produsul cu reţete care mai de care mai personalizate”, a spus și biologul Victor Niță.




































