Românul controversat care stă în spatele sculpturii Chipul lui Decebal. De unde făcuse rost de avere

Ultima actualizare:

Cea mai mare sculptură în piatră din Europa, Decebalus Rex are o poveste de-a dreptul impresionantă. Odată ce ajungi în Cazanele Dunării, Chipul lui Decebal este un loc pe care nu ai cum să îl ratezi. Puțini știu, însă că sculptura ascunde povestea controversată a miliardarului român Iosif Constantin Drăgan.

Miliardarul Iosif Drăgan, omul care a investit în Chipul lui Decebal Foto: colaj Click!
Miliardarul Iosif Drăgan, omul care a investit în Chipul lui Decebal Foto: colaj Click!

Miliardarul Iosif Drăgan a investit peste un milion de dolari în Chipul lui Decebal

Chipul lui Decebal este cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei. Un obiectiv turistic de referință pentru România, dar și cel mai important obiectiv din zona Cazanelor Dunării.

Realizată pe o perioadă de peste un deceniu și întreruptă în 2004, sculptura impresionantă îl înfățișează pe regele dac cu dimensiuni impresionante: peste 40 de metri înălțime, 25 de metri lățime, ochi de patru metri și un nas lung de șapte metri. Deasupra capului său, o cruce de fier este înfiptă în stâncă.

Iosif Constantin Drăgan, miliardarul român, a investit peste un milion de dolari în această operă monumentală, iar pe stâncă se află inscripția “Decebal Rex – Dragan Fecit” (Regele Decebal, făcut de Drăgan).

Românul controversat a investit și în alte părți ale lumii 

Născut în Lugoj, Drăgan și-a pus amprenta și pe alte părți ale lumii, inclusiv în Italia, unde a construit un imperiu financiar în domeniul petrolului și gazelor. Controversa însoțește povestea sa, iar sursele variază în privința originilor fabuloase ale averii sale.

Unii susțin că a fost trezorierul Mișcării Legionare și că ar fi păstrat averea acesteia, în timp ce alții spun că succesul său se datorează afacerilor din Italia și înființării unei societăți specializate în distribuirea și îmbutelierea gazului petrolier lichefiat.

Revenit în România în anii ’70, Drăgan a avut un impact semnificativ în Banat și s-a întâlnit chiar și cu Nicolae Ceaușescu în calitate de președinte al Federației Internaționale de Marketing. Acesta a murit în 2008 în reședința sa din Palma de Mallorca, la vârsta de 91 de ani, lăsând în urmă o moștenire complexă și controversată, conform adevărul.ro.

image
image
image
image
image
image
copac jpg
camera hotel png
sala de clasa jpeg
image png
man 4134645 1280 jpg
 Carmen Brumă (46 de ani) este profesoară atunci când vine vorba de fitness și alimentație sănătoasă
Imparatul Traian FOTO Shutterstock jpg
uraniu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net