Satul din România unde morții se îngroapă în curtea din spatele casei. De ce se păstrează acest obicei

Ultima actualizare:

În comuna Ceru Băcăinți, din județul Alba, nu există cimitir, iar moartea este o simplă mutare a persoanei decedate din casă, în grădină. Vârstnicii sunt împăcați, în acest mod, că pot să rămână mai aproape de cei dragi, scrie adevărul.ro.

Ceru Băcăinţi este o comună din Alba Foto: Wikipedia
Ceru Băcăinţi este o comună din Alba Foto: Wikipedia

Rudele se înmormântează în fundul grădinii

La Ceru Băcăinți se păstrează din moși-strămoși tradiția înmormântării rudelor în fundul grădinii, pe un loc cosit, înconjurat de verdeață și expus la soare. Localnicii nu sunt deloc supărați că nu au niciun cimitir și nici nu pot concepe că acest obicei ar putea fi interzis, deoarece astfel pot ajunge mai ușor la locurile de odihnă ale celor dragi, având în vedere că localitatea se întinde pe o suprafață mare, iar unii au de parcurs 10 kilometri până în centrul de comună.

Pe de altă parte, și vârstnicii sunt împăcați cu gândul că rămân aproape de cei dragi, iar urmașii lor pot ajunge mai ușor la ei pentru a pune o lumânare, a spune o rugăciune sau a vărsa o lacrimă. Doar dascălii, preoții și neamurile acestora au un loc comun de odihnă veșnică, fiind înmormântați în curtea bisericii, dacă își doresc.

„Nu avem cimitir în jurul bisericii"

Împotriva acestei practici nu este nici preotul care oficială slujbele religioase și înmormântările. „Având în vedere că nu avem cimitir în jurul bisericii, așa s-au obișnuit oamenii, așa au primit tradiția din bătrâni. Dacă nu era creștinește, nu se înmormântau. Nu este împotriva bisericii! Se numește cimitir familial.

Sunt mai aproape de cei dragi, mai aprind o lumânare, mai spun o rugăciune. Mă cheamă la sfințiri de cruce, amenajează ca un cimitir al casei. Acolo se face slujba și acolo se înmormântează. Pe timp de iarnă e foarte greu, iar drumul inaccesibil. Anul acesta n-am avut înmormântări, iar anul trecut am avut patru”, a declarat preotul Remus Stoica.

Slujba de înmormântare se ține în casă și grădină, durează circa o oră, iar la 40 de zile se organizează un parastas, se cumpără o cruce care se sfințește, iar apoi se așază la capul mormântului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicoleta Gherasimoae romanca Germania FOTO captura video Tik Tok webp
image
image
image
image
image
image
padure profimedia jpeg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
pod parva facebook jpg
euro valuta bani pixabay jpg
iqos jpg
judet din romania colaj pixabay jpg
datorii calculate la stat jpeg
1 cuptor cu microunde jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net