Superbul conac abandonat. Bijuteria arhitecturală construită în urmă cu 114 ani, o ruină

Conacul Bujoiu, situat în localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov, clasat drept monument istoric de interes local, a fost lăsat în paragină. Bijuteria construită în perioada anilor 1910 -1932, la comanda boierului Ion Luca Niculescu, a fost cumpărat de un bărbat stabilit în Germania, iar în 2015 a fost scos la vânzare pentru suma de 790.000 de euro.

Conacul Bujoiu a fost lăsat în paragină / foto: captură video
Conacul Bujoiu a fost lăsat în paragină / foto: captură video

Conacul Bujoiu din localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov, este amplasat pe un teren cu o suprafață de 17.000 de metri pătrați. Clădirea impunătoare a fost construită în 1910, de către arhitectul Statie Ciortan, un reprezentant al stilului neoromânesc în primele decenii ale secolului XX, la comanda boierului Ion Luca Niculescu, membru al unei familii liberale de comercianţi şi industriaşi din Bucureşti.  

Ulterior, în 1926, proprietatea a intrat în posesia unui apropiat al Regelui Carol al II-lea, inginerul Ion Bujoiu, profesor la catedra de exploatări miniere la Facultatea de Mine şi Metalurgie din cadrul Şcolii Politehnice din Bucureşti, renumit pentru activitatea în domeniul industriei. Între anii 1937 și 1939, a deținut mai multe funcții în Ministerul Industriei și Comerțului și în Ministerul Economiei.

A fost scos la vânzare pentru suma de 790.000 de euro

După ce a fost cumpărată de către familia Ana Ștefănescu și Ion Bujoiu, în jurul anului 1932, clădirea a fost modernizată și remodelată, ultima intervenție arhitecturală având loc în 1943. După instaurarea regimului comunist, Ion Bujoiu a fost condamnat la muncă silnică pe viață.

În anul 2015, proprietarul, care locuiește în Germania, a pus conacul la vânzare la prețul de 790.000 de euro pe site-ul sothebysrealty.ro, aparţinând unei agenţii imobiliare specializate în intermedierea şi comercializarea imobilelor rezidenţiale, inclusiv a clădirilor ca monument istoric, fiind prezentat de dezvoltare a unui complex rezidenţial în jurul conacului. Conacul a fost lăsat în paragină timp de mai mulți ani, deși se află pe lista monumentelor istorice de interes local. Cu toate acestea, deși aveau oportunitatea preluării domeniului cu potenţial investiţional şi turistic, autoritățile locale nu au luat nicio măsură.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Magda Pălimariu (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carte pixabay jpg
Inselatorie online plata card FOTO Shutterstock jpg
mecegai si umiditate la geamuri jpg
curte deposiphotos1 jpg
iasi din drona png
desertul a doi romani jpg
imparati romani png
mic dejun la hotel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net