Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial. Ce le-a scris celor dragi pe o scoarță de mesteacăn

Ultima actualizare:

O scrisoare din Al Doilea Război Mondial, scrisă de soldatul Augustin Pașca din Făurești, comuna Copalnic-Mănăștur a fost scrisă pe scoarță de mesteacăn, în 24 mai 1942, în ziua de Rusalii. Iată ce a reprezentat ultimul mesaj trimis de soldatul român.

Ultimul mesaj transmis de un soldat român. Foto: colaj/Historia
Ultimul mesaj transmis de un soldat român. Foto: colaj/Historia

Scrisoarea a fost scrisă pe o scoarță de mesteacăn, în 24 mai 1942, în ziua de Rusalii, reprezentând ultimul mesaj transmis familiei de soldatul român care ulterior, a fost dat dispărut în confruntările militare de la Stalingrad, desfășurate în perioada august 1942-februarie 1943, scrie historia.ro.

Care a fost textul scrisorii din Al Doilea Război Mondial

„În aceste clipe și în această sfântă zi gândul meu sbo(a)ră peste țări și mări departe la satul meu drag unde am lăsat mamă plângând pentru mine și tată supărat după agiutorul meu. E adevărat dragi(i) miei căci și eu mă gândesc la D.(umnea)Vost(r)ă, vă visez nu știu în această clipă și în acest minut, nu știu vă [gândiți] la mine sau în ... mă veți da uitări(i) dar vă rog nu mă uitați, vă rog de primiți sco(a)rța de mesteacăn adevărata carte scrieți-mi imediat a-ți primit-o și cât ... îmi scrieți fiind plicuri și hârti(i) sânt destule iar timbre nu trebu(i)e și plicu(l) nu-l închideți tot ci ... și altul deschis. Vă sărută obraji(i) Augustin", arată textul scrisorii.

Scrisoare pe scoarță de mesteacăn Foto: historia.ro
Scrisoare pe scoarță de mesteacăn Foto: historia.ro

Scrisoare veche de 1800 de ani, trimisă de pe front

Se pare că nici anii nu pot schimba emoţiile, sau supărările, transmise printr-o scrisoare trimisă acasă. O scrisoare veche de 1.800 de ani arată că şi pe front, în mijlocul tensiunilor unui război, supărările de acasă rămân cele mai importante. Descifrată recent, epistola scrisă de soldatul egiptean Aurelius Polion, care servea voluntar într-o legiune romană în Europa, dezvăluie mai multe detalii despre oamenii acelei perioade decât multe alte descoperiri. 

Adresată mamei sale (o negustoare de pâine), surorii şi fratelui său, soldatul le povesteşte acestora, mai întâi, ce-l preocupă cel mai tare. „Mă rog să fiţi sănătoşi, zi şi noapte, şi întodeauna mă închin zeilor în numele vostru”, se arată în misivă. 

Soldatul se plânge că a trimis şase scrisori, la care nu a primit niciun răspuns, sugerând că ar exista nişte tensiuni familiale. „Deşi sunt plecat în Panonia, vă trimit (scrisori), dar voi mă trataţi ca pe un străin”, scrie acesta. 

image
image
image
image
image
image
image png
Japonia afectata de un cutremur de 7,5 grade  Foto Profimedia (5) jpg
Caligula, cel mai nebun împărat din istorie jpeg
Frauda la casele de pariuri 1 jpg
afacere florarescu facebook jpg
ninsoare jpeg
man at supermarket jpg
tanara din indonezia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net