Un loc straniu îi uimește până și pe cercetători

În inima deșertului Sahara se ascunde un secret geologic intrigant, cunoscut sub numele de Ochiul Saharei. Descoperită în 1965, această formațiune misterioasă continuă să fascineze și să uimească oamenii de știință din întreaga lume. Cu un diametru de 40 de kilometri, Ochiul Saharei este, totuși, discret și dificil de observat de la sol. Vom explora în continuare povestea acestui fenomen și teoriile care înconjoară enigma sa.

Deșert. Foto: arhiva.
Deșert. Foto: arhiva.

Descoperirea misterioasă

Ochiul Saharei a intrat în atenția lumii în timpul misiunii spațiale Gemini IV din 1965, când astronauților li s-a cerut să fotografieze Pământul și să acorde atenție "oricărei trăsături circulare de mari dimensiuni, care ar putea evidenția structuri de impact". Plasată în vestul deșertului Sahara, pe teritoriul actual al Mauritaniei, această formațiune geologică a devenit subiect de cercetare intensă.

Crater format din cauza unui impact sau  este vorba despre o formațiune naturală?

Initial, cercetătorii au considerat că Ochiul Saharei este rezultatul unui crater de impact, dar lipsa suficientă de rocă topită a dus la respingerea acestei teorii. Majoritatea oamenilor de știință susțin acum că structura este o formațiune naturală, inelul principal fiind format din rămășițele erodate ale unei vechi calote de straturi ale scoarței terestre.

Teoria unică a cercetătorilor canadieni

Ochiul Saharei. Foto: Wikipedia.
Ochiul Saharei. Foto: Wikipedia.

Cu toate acestea, doi cercetători canadieni au propus o teorie nouă și captivantă. Ei sugerează că Ochiul Saharei a început să se formeze cu peste 100 de milioane de ani în urmă, în urma ruperii supercontinentului Pangaea. Acest eveniment monumental a dus la ridicarea rocii topite la suprafață, creând astfel Ochiul Saharei. Această teorie adaugă un strat de mister și complexitate în înțelegerea acestei formațiuni unice.

Ochiul Saharei rămâne un subiect de cercetare fascinant, iar cercetătorii continuă să caute răspunsuri cu privire la originea și evoluția sa. Acest fenomen natural ne arată că, în ciuda progreselor noastre științifice, Pământul ascunde încă secrete fascinante care așteaptă să fie descoperite.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net