Americanii și britanicii au atacat Yemen. Liderul Houthi: „Cea mai mare prostie din istoria lor”

Ultima actualizare:

SUA și Marea Britanie au atacat aerian, în noaptea de joi spre vineri, capitala Yemenului, dar și alte orașe controlate de rebelii Houthi. Liderul acestora, Mohammed al-Bukhaiti, a ameninţat că SUA şi Marea Britanie „îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen „au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC. De la sfârșitul lunii decembrie, Houthi au atacat 27 de nave comerciale în Marea Roșie. Recenetele atacuri sunt calificate de observatori drept o escaladare semnificativă a războiului Israel-Hamas.

image

Atacurile au avut loc la indicațiile lui președinelui american

Jurnaliștii Associated Press din capitala Yemenului relatează că au auzit patru explozii vineri dimineață, ora locală. Doi locuitori din Hodieda, Amin Ali Saleh și Hani Ahmed, au declarat că au auzit cinci explozii puternice care au lovit zona portuară vestică a orașului, care se află la Marea Roșie și este cel mai mare oraș portuar controlat de Houthi. Martorii oculari care au vorbit cu AP au declarat, de asemenea, că au văzut lovituri în Taiz și Dhamar, orașe aflate la sud de Sanaa.

Joe Biden a declarat că atacurile au avut loc la ”indicațiile sale”, împreună cu Regatul Unit și cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei, pentru că rebelii puneau în pericol libertatea de navigație ”pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”. Biden a mai spus că ”nu va ezita să direcționeze măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă va fi necesar”.

Arabia Saudită, apel la reținere

Arabia Saudită a declarat vineri că urmăreşte cu "îngrijorare" evoluţia situaţiei din vecinul Yemen şi a lansat un apel la reţinere după loviturile efectuate de Statele Unite şi Unit împotriva rebelilor houthi, relatează AFP, citat de Agerpres.

Regatul saudit "urmăreşte cu mare îngrijorare operaţiunile militare din Marea Roşie şi atacurile aeriene asupra mai multor locuri" din Yemen, a afirmat Ministerul de Externe de la Riad într-un comunicat, îndemnând la "reţinere şi evitarea escaladării".

Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat "cu succes" lovituri împotriva rebelilor houthi din Yemen, a anunţat în cursul nopţii de joi spre vineri preşedintele american Joe Biden, după săptămâni de atacuri ale acestor rebeli asupra navelor din Marea Roşie.

Aceste lovituri aeriene au fost efectuate asupra capitalei Yemenului, Sanaa, şi asupra altor oraşe, Hodeida şi Saada, controlate de rebeli, a informat vineri postul de televiziune al rebelilor, Al-Massirah.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net