Atena, locul unde găsești cele mai spectaculoase înghețate old-school

Ultima actualizare:

În timp ce în București mercurul a ajuns deja la 36 de grade, în Atena canicula e deja stăpână pe oraș. Ce faci într-o zi toridă, când aerul pare să tremure și umbra e insuficientă? Te așezi la o masă de cofetărie veche și comanzi o înghețată. Nu una oarecare, ci una retro, cu nume sonor și aspect de vitrină din anii ‘60. Frișcă turnată ca în revistele glossy, toppinguri strălucitoare, arome clasice și texturi de vis. Atena păstrează viu acest ritual răcoritor, nostalgic și delicios, o artă a desertului vintage care nu se uită ușor.

Înghețata Ekmek. Foto: Kathimerini/Angelos Giotopoulos
Înghețata Ekmek. Foto: Kathimerini/Angelos Giotopoulos

Turul celor mai rafinate înghețate retro din Atena

Atena, orașul soarelui și al istoriei, are și o latură dulce, vintage, plină de farmec – înghețatele sale din anii ’60 păstrate identic.

Mai mult decât simple deserturi, sunt adevărate opere de artă servite în cofetării cu mobilier lucios, oglinzi mari și parfum de frișcă, scrie Kathimerini.

Chicago, atenianul clasic

Aici, „Chicago”-ul înalt, plin de ciocolată topită, frișcă și biscuiți, e o legendă vie. Chicago-ul se servește și astăzi ca în vremurile bune la Varsos, Chara, Aqua Marina sau Athénée (fostul Zonar’s), unde gustul nu s-a schimbat deloc în ultimele decenii.

Înghețata Ekmek

Un deliciu siropos servit în porții generoase la Chara, încă din 1969. Combinația de tsoureki, înghețată de lapte, frișcă, vișine și migdale prăjite oferă textura și gustul specific deserturilor de cofetărie clasică. În cofetăria „La Fântână”, se servește elegant pe farfurie.

Pentru iubitorii de kaimaki

Cu textura sa elastică, obținută din salep și mastic de Chios, kaimaki-ul de la Stani Kountoura e printre cele mai autentice. Servit cu sirop de vișine și migdale, păstrează gustul curat al copilăriei. La Désiré, versiunea cu lapte de oaie și toppinguri de casă te face să revii pentru încă o porție.

Înghețata cu sifon – spectacolul din pahar

Mai mult decât un desert – o mică scenografie. Înghețata plutind într-un sifon aromat, cu spumă, pai și linguriță, e o rețetă clasică americană adusă în Atena. Se servește la Chara, Varso sau Tilla și e perfectă pentru a răcori o după-amiază fierbinte cu puțin show vizual și mult gust.

Armenoville, rafinament urban

Cu semifreddo, migdale caramelizate și bezea, armenoville e desertul sofisticat din Salonic adoptat de Atena. La Epik din Piața Mavili, îl găsești în două versiuni – simplu sau cu ciocolată lichidă și crochete crocante. Un desert de epocă, servit ca un accesoriu de lux.

Parfaitul perfect

O cremă de vanilie îmbogățită cu brandy, migdale și glazuri – parfaitul e catifelat, parfumat și subtil. La Varsos, e decadent, la Asimakopoulos e sofisticat (cu bergamotă sau migdale), iar la Koutras – garantat nostalgic. O alegere elegantă pentru o zi de vară călduroasă.

Banana Split pentru doi

Un clasic american cu alură cinematografică. Trei cupe de înghețată, fructe, siropuri și frișcă, peste o banană tăiată pe lung – desertul ideal de împărțit. La Tilla’s, se servește în bol generos, cu toppinguri din Egina.

Pêche Melba – desertul unei dive

Înghețată de vanilie, piersici și sos de zmeură – o creație cu origini franceze. La Aqua Marina și Varșovia, pêche melba e reinterpretat cu compot de piersici, frișcă de casă și migdale prăjite. Gust suav, parfum de scenă și răcoare sofisticată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bloc vechi jpg
winter landscape 2995987 1280 jpg
pierderi de memorie jpg
image png
ceai memorie jpg
romanca Polonia, Instagram jpg
varna port shutterstock
daria cancan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net