Caz bizar în Suedia! Instanța a hotărât cui aparține un meteorit ridicat de geologi

Un caz cu totul neobișnuit a provocat confuzie în rândul judecătorilor suedezi. Joi, un bărbat din această țară a câtșigat în instanță dreptul de proprietate asupra unui meteorit de 14 kg, care s-a prăbușit pe terenul lui. Decizia instanței a fost în detrimentul a doi geologi care ridicaseră obiectul acum 4 ani și îl duseseră la un muzeu.

Meteoritul conține fier
Meteoritul conține fier

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, Curtea de Apel din Suedia a decis că meteoritul reprezintă „proprietate imobilă”, fiind, astfel, inseparabilă de pământul unde se afla. Acest obiect este compus din fier, iar cum pe terenul suedezului există fier, judecătorii au motivat că meteoritul nu poate fi separat de ce se consideră în mod obișnuit a fi proprietate imobilă.  

Acesta a căzut pe data de 7 noiembrie 2020, fiind descoperit de geologii Andreas Forsberg și Anders Zetterqvist, pe o prorpietate privată de la nord de Stockholm. Johan Benzelstierna von Engeström, proprietarul terenului, a făcut apel la o decizie a curții din 2022, care oferise dreptul de proprietate celor doi geologi.

În decizia Curții de Apel, unul dintre judecători a argumentat că meteoriții ar trebui considerați „parte a proprietății imobiliare la fel ca și alte pietre, chiar dacă intuitiv s-ar putea aprecia că este ceva străin de pământ.”

Luptă în instanță pentru un meteorit

Inițial, după ce au ridicat meteoritul de la locul impactului, cei doi geologi îl duseseră la un muzeu, unde a rămas de atunci. Se pare că meteoriții de fier sunt foarte rari pe Pământ, acesta fiind și singurul de acest fel observat în Suedia. Pentru colecționari, un astfel de obiect este extrem de valoros. Acest meteorit se poate vinde chiar cu zeci de mii de dolari.

În Suedia nu există o legislație specifică care să vorbească despre dreptul de prorpietate al meteoriților, astfel că între proprietar și geologi a urmat o bătălie în instanță. „Vreau să rămână în proprietatea mea, dar să o dau cu titlu de împrumut permanent unui muzeu suedez”, a spus proprietarul terenului, după ce Curtea de Apel i-a dat câștig de cauză.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net