Ce strategie din epoca medievală folosește Hamas. Israel se pregătește pentru o confruntare brutală în tunelurile din Gaza

Ultima actualizare:

Forțele armate israeliene se pregătesc să intre în Gaza, unde vor avea de înfruntat o provocare majoră - eliminarea unui inamic care își coordonează și desfășoară acțiunile, predominant, în subteran, într-o vastă rețea de tuneluri, conform informațiilor oferite de Financial Times și CNN, care citează experți în domeniu.

Război în Israel. Poza: Profimedia.
Război în Israel. Poza: Profimedia.

Rețeaua subterană cunoscută sub numele de „metroul din Gaza”, denumită astfel în mod colocvial de către armata israeliană (IDF), este un labirint vast de tuneluri utilizate de Hamas în Fâșia Gaza. Aceste tuneluri sunt folosite pentru a transporta oameni și bunuri, pentru a depozita rachete și alte muniții, precum și pentru a găzdui centre de comandă și control ale organizației Hamas. Aceste infrastructuri subterane sunt construite departe de supravegherea avioanelor și dronelor, făcându-le dificil de detectat și distrus de către forțele aeriene israeliene. Hamas a pretins în 2021 că a construit tuneluri cu o distanță totală de 500 de kilometri sub Gaza, însă nu este clar dacă această cifră este exactă sau exagerată. Experții avertizează că această rețea subterană ar putea juca un rol important în eventualele conflicte viitoare, în așteptarea ofensivei israeliene.

Rețeaua de tuneluri din Gaza este extrem de complexă și vastă

Rețeaua de tuneluri din Gaza este extrem de complexă și vastă, acoperind o suprafață destul de mică, conform spuselor Daphne Richemond-Barak, expertă în războiul subteran și profesoară la Universitatea Reichman din Israel, într-un interviu pentru CNN. Costul exact al acestei rețele de tuneluri folosită de Hamas nu este clar, dar se presupune că implica atât resurse semnificative umane, cât și financiare. Deși Hamas nu dispune de utilaje masive, a folosit muncitori care au săpat adânc în subteran folosind unelte obișnuite pentru a construi această rețea. Aceste tuneluri sunt conectate la electricitate și întărite cu beton, pregătind terenul pentru o posibilă luptă brutală în subteranele din Gaza, conform unui articol CNN.

Israelul a acuzat de mult timp Hamas că a folosit betonul destinat scopurilor civile și umanitare pentru construcția tunelurilor. Criticii Hamas susțin că fondurile alocate pentru aceste tuneluri ar fi putut fi utilizate mai bine pentru construirea de adăposturi civile împotriva bombardamentelor. Tunelurile au fost utilizate în războaie încă din epoca medievală și oferă organizațiilor precum Hamas un avantaj în războiul asimetric, anulând unele dintre avantajele tehnologice ale unor forțe militare mai avansate, cum ar fi Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), conform experților citați de CNN.

În subteran, sistemele tradiționale de GPS, supraveghere și vedere pe timp de noapte nu pot fi utilizate eficient. Tunelurile cresc riscul atacurilor surpriză, răpirilor, capcanelor și confruntărilor directe. Doar câțiva soldați pot opera în acest mediu închis, întunecat și imprevizibil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net