Cum este verificată mâncarea cardinalilor în Conclavul pentru alegerea papei. Niciun mesaj nu are voie să pătrundă printre farfurii sau șervețele

În spatele ușilor închise din Vatican, unde urmează să fie ales noul papă, mâncarea este controlată cu strictețe. Niciun mesaj nu are voie să pătrundă printre farfurii, tacâmuri sau șervețele, iar fiecare detaliu din bucătărie este atent supravegheat.

Cum este verificată mâncarea cardinalilor în Conclav / foto: Shutterstock
Cum este verificată mâncarea cardinalilor în Conclav / foto: Shutterstock

Pe 7 mai, la Vatican începe un nou Conclav Papal, procesul secret prin care 135 de cardinali vor alege viitorul lider al Bisericii Catolice. Până la acel moment, unii dintre aceștia au fost văzuți savurând ultimele mese „libere” în restaurantele lor preferate din Roma. Unul dintre locurile populare este Al Passetto di Borgo, la doar 200 de metri de Bazilica Sfântul Petru. Aici, cardinalul american Donald Wuerl a ales lasagna, iar italianul Francesco Coccopalmerio se pare că nu a rezistat în fața calmarului, anunță BBC. Dar de ce este atât important ce mănâncă acești oameni?

Fiecare farfurie, atent verificată

Ei bine, de-a lungul istoriei, Vaticanul a luat în serios pericolul ca în ravioli sau în alte preparate culinare să se afle mesaje ascunse, de aceea mâncarea este supravegheată (la fel de strict ca voturile), iar nicio farfurie nu intră în Capela Sixtină fără să treacă printr-un filtru atent.

Totul a început în anul 1274, când Papa Grigore al X-lea a impus primele reguli dure ale Conclavului. De atunci, cardinalii sunt complet izolați de lume, fără telefoane, internet sau vreo legătură cu exteriorul. Au existat vremuri când li se raționaliza chiar și mâncarea. Dacă nu se ajungea rapid la un consens, după trei zile primeau o singură masă pe zi, iar după opt, doar pâine și apă. Mai târziu, regulile s-au mai relaxat, iar cardinalii au avut parte de supe, carne, pește, ouă și deserturi modeste, cu brânză sau fructe, însă supravegherea alimentelor a rămas în vigoare...

Cea mai detaliată mărturie despre cum se mânca în conclav vine de la celebrul bucătar renascentist Bartolomeo Scappi, care a gătit pentru doi papi. El povestea în cartea sa din 1570, „Opera Dell'Arte del Cucinare” cum mesele cardinalilor erau pregătite de bucătari și somelieri, apoi duse cu strictețe la o „roată” în perete. Fiecare porție era verificată înainte de a fi trecută mai departe, iar gărzile elvețiene și italiene urmăreau fiecare mișcare. Inclusiv șervețelele se desfăceau pentru a nu ascunde mesaje secrete!

Ce vor primi de mâncare cardinalii la Conclavul care începe pe 7 mai?

Astăzi, regulile nu mai sunt la fel de dure ca în Evul Mediu, dar controlul rămâne strict. Mâncarea servită cardinalilor în timpul Conclavului, care va începe pe 7 mai, este simplă, dar atent supravegheată. 

Călugărițele de la Domus Sanctae Marthae, reședința unde sunt cazați cardinalii, pregătesc meniuri tradiționale din regiunea Lazio, respectiv minestrone, spaghete, legume fierte și arrosticini, adică frigărui de miel. De asemenea, procesul este monitorizat cu atenție, astfel încât nicio informație să nu poate intra sau ieși.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tabel pensii logo jpg
Ilie Bolojan, Ioana Fasie, foto arhiva jpg
image png
UK, foto Shutterstock jpg
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
image png
image png
front 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net