De când vor putea merge românii în SUA fără viză. Anunțul făcut de ambasadorul României la Washington

Țara noastră este aproape să ajungă la pasul de ridicare a vizelor pentru călătorie în Statele Unite ale Americii. Există însă un obstacol cu privire la rata de respingere a cererilor de viză, care trebuie să scadă sub 3%. Această condiție tehnică este esențială pentru a considera România eligibilă pentru programul Visa Waiver, care ar permite românilor să călătorească în SUA fără viză, fie în scop turistic, fie pentru afaceri.

Anunț nou cu privire la vizele pentru SUA Foto: Pixabay.com
Anunț nou cu privire la vizele pentru SUA Foto: Pixabay.com

Ce a declarat Ambasadorul României la Washington

„Eu sunt foarte convins că se va întâmpla acest lucru, pentru că suntem pe drumul cel bun. Nu cred că în acest moment există obstacole care să ne împiedice să îndeplinim acest obiectiv și suntem pe ultima sută de metri înainte de aderarea la programul Visa Waiver,  singura necunoscută este rata de respingere, dar calculele noastre arată că există progrese semnificative pe care România le-a făcut și în privința ratei de respingere.

Chiar dacă anul trecut am avut 79%, am constatat o descreștere accelerată față de anii precedenți și, mai mult decât atât, această evaluare pe care o facem și o raportăm, în primul rând, la numărul de vize pe care Ambasada Statelor Unite îl emite. Vreau să vă spun că, anul acesta, până la jumătatea lunii iunie, au fost emise peste 51.000 de vize și cred că se va atinge pragul de 70-80.000 până la finalul lunii octombrie și aceste lucruri vor conduce, sigur, la convingerea că există o creștere semnificativă a persoanelor eligibile, deci o șansă bună pe un număr mai mare de aplicații să termine scăderea rapidă”, a declarat Andrei Muraru, Ambasadorul României la Washington.

De când vor putea românii să călătorească fără viză

Întrebat când vor putea românii să călătorească în Statele Unite ale Americii, ca turiști, sau în scop de business, fără viză, Andrei Muraru a răspuns: „Săptămâna aceasta am avut discuții  cu ministrul de interne al Statelor Unite și acest subiect a fost pe agenda de discuții. Noi ne dorim ca procedurile pratice să fie încheiate în timpul mandatului actualei administrații Biden, care își încheie mandatul la jumătatea lunii ianuarie.

Deci, pe de o parte, să închidem aceste evaluări făcute de partea americană, să existe și eventual, dacă se poate, și vizita experților americani, ultima vizită de lucru la București, și, ulterior, secretarul Departamentul Securității Naționale să propună secretarului de stat ca România să adere în program. În acest moment, nimeni nu știe data exactă, nici măcar partea americană, pentru că aceste proceduri sunt în curs, de exemplu, sistemul care va înlocui actualul sistem de vize, sistemul electronic de călătorie va trebui adaptat pentru ca românii să intre în acest program.

Dar sunt foarte convins că acest lucru se va întâmpla anul viitor și noi sperăm să se întâmple cât mai aproape de momentul în care vorbim noi, poate în primăvară, deși regula de obicei este ca o țară care a îndeplinit în anul precedent această condiție privind rata de refuz să intre undeva în toamna anului viitor”, a mai completat Andrei Muraru, în direct la Antena 3 CNN.

Ce este Visa Waiver

Programul Visa Waiver (Visa WaiverProgram în engleză, VWP) este un program al guvernului american care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite, maxim 90 de zile, pentru turism, afaceri sau tranzit pe teritoriul american, fără nevoia de a obține o viză.

Persoanele care călătoresc în cadrul programului VWP trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA). Aceștia sunt verificaţi la punctele de intrare pe teritoriul SUA şi sunt înscrişi în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al SUA.

În momentul de față, în programul american de renunţare la obligativitatea vizelor sunt incluse 40 de ţări din toată lumea, 33 dintre acestea fiind din Europa. Ca să poată participa la programul american de scutire de vize o ţară trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net