LIVE TEXT Președintele Turciei: „Săptămâna aceasta plănuiesc să negociez cu domnul Putin”

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 68. Ministerul Apărării din Ucraina a publicat bilanțul pierderile înregistrate de Rusia: peste 23.500 de militari uciși, 192 de avioane doborâte, 155 de elicoptere scoase din funcțiune și 2.471 de blindate transportoare de personal au fost distruse. În același timp, trupele rusești din estul Ucrainei sunt cu moralul la pământ și Moscova ia în calcul să trimită rezerviștii pe frontul din Ucraina.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

UPDATE 15.30 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan va purta conversații liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în această săptămână. Anunțul a fost făcut de agenția rusă de știri Ria Novosti, scrie radiosputnik.ria.ru.  

“Săptămâna aceasta plănuiesc să negociez cu domnul Putin”, a declarat Erdogan, conform sursei citate. 

UPDATE 14.40 În două luni, de când a început asediul asupra Mariupolului, armata rusă a ucis de două ori mai mulţi locuitori decât au făcut naziştii, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când oraşul a fost sub ocupaţie germană timp de doi ani

"În doi ani, naziştii au ucis 10.000 de civili în Mariupol. Ocupanţii ruşi au ucis peste 20.000 de locuitori ai Mariupolului în două luni”, a declarat primarul Vadim Boicenko, care a numit crimele din oraş „unul dintre cele mai grave genocide împotriva civililor din istoria modernă. Armata rusă ne distruge cu intenţie şi fără milă oraşul şi locuitorii săi".

UPDATE 10.30 Oleksii Arestovici, un consilier al lui Volodimir Zelenski, a declarat că a fost descoperită o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina. Unul dintre spioni activa chiar în Statul Major al armatei. Mai mult, agenţii ruşi ar fi plănuit să doboare un avion pe teritoriul Rusiei sau al Belarusului şi să dea vina pe Ucraina.

 „Tovarăşii trebuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului şi apoi să spună că Ucraina este cea responsabilă. Aceştia plănuiau să obţină lansatorul prin intermediul unor voluntari ucraineni, iar pentru a le câştiga încrederea le-au oferit informaţii reale despre mişcări de trupe ruseşti, dezvăluindu-le coordonatele din teren ale mercenarilor ceceni ai lui Ramzan Kadîrov”, a declarat Arestovici. 

UPDATE 08.30  Volodimir Zelenski a vorbit despre evauarea civililor din oţelăria Azovstal, din Mariupol, care a fost posibilă de abia în data de 1 mai. Peste o sută de oameni, majoritatea copii şi femei, au fost scoşi din complexul siderurgic, unde au stat ascunşi vreme de două săptămâni.

"Astăzi (n.red: duminică) am reuşit în sfârşit să începem evacuarea oamenilor din Azovstal. După multe săptămâni de negocieri, după multe încercări, diferite întâlniri, oameni, apeluri, ţări, propuneri. În sfârşit! Nu a existat o singură zi în care să nu încercăm să găsim o soluţie care să ne salveze poporul.

Astăzi, pentru prima dată în toate zilele de război, acest culoar vital a început să funcţioneze. Pentru prima dată au fost două zile de încetare reală a focului pe acest teritoriu. Peste o sută de civili au fost deja evacuaţi - femei şi copii în primul rând. Care fugeau de ostilităţile de acolo. La Azovstal", a declarat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a mai spus că civilii vor ajunge luni, 2 mai, la Zaporojie şi că speră că procedurile de evacuare vor continua. 

"Având în vedere toate complexităţile procesului, primii evacuaţi vor ajunge în Zaporojie mâine dimineaţă (n.red. luni, 2 mai). Să sperăm că acest lucru nu va eşua. Echipa noastră îi va întâlni acolo. Sper ca mâine să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru a continua evacuarea oamenilor din Mariupol. Plănuim să începem la 8 dimineaţa.

Vom continua să facem totul pentru a ne evacua oamenii din Azovstal, din Mariupol în general. Organizarea unor astfel de coridoare umanitare este unul dintre elementele procesului de negocieri în curs. Este foarte complex. Dar oricât de greu a fost, peste 350.000 de oameni au fost salvaţi din zonele ostilităţilor", a completat Zelenski.

Noi zvonuri în ceea ce-l privește pe președintele rus, Vladimir Putin. Publicația "The Sun" scrie că liderul de la Kremlin va fi supus, în curând, unei operații pentru un posibil cancer de care suferă. Pe perioada convalescenței, Putin va preda puterea unuia dintre foștii șefi ai KGB, Nikolai Patrushev.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
Atmosferă de poveste la Târgul de Paște de la Craiova foto yolomedia
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net