Miliardarul, numit cândva cel mai bogat om din lume, care a refuzat să plătească răscumpărarea pentru nepotul său răpit de mafioți

Numit, cândva, mai întâi de Revista Fortune şi apoi de Cartea Recordurilor, drept cel mai bogat om al planetei, Jean Paul Getty a rămas în istorie drept miliardarul care a refuzat să plătească răscumpărarea pentru nepotul său răpit, în 1973, de mafia din Calabria, Italia.

Povestea răpirii nepotului miliardarului Jean Paul Getty / foto: Captură video
Povestea răpirii nepotului miliardarului Jean Paul Getty / foto: Captură video

Când banii sunt mai presus de familie. Jean Paul Getty, numit la jumătatea secolului trecut, mai întâi de Revista Fortune şi apoi de Cartea Recordurilor, drept cel mai bogat om din lume, a refuzat să plătească răscumpărarea pentru nepotul său răpit, în primele ore ale zilei de 10 iulie 1973. John Paul Getty III, pe atunci în vârstă de 16 ani, a fost răpit de un grup mafiot, renumitul ‘Ndrangheta, una dintre cele mai periculoase grupări infracţionale din Italia.

În mod evident, pentru eliberarea victimelor erau cerute sume importante de bani, iar adolescentul era nepotul unuia dintre cei mai bogați oameni din lume de pe urma afacerilor cu petrol. Și totuși, mafioții au avut parte de o surpriză, căci Jean Paul Getty a refuzat să plătească răscumpărarea pentru nepotul său.

Deși era considerat cel mai bogat om din lume în acea perioadă și învârtea banii cu lopata, acesta era, de fapt, un om zgârcit. Mai mult, când tânărul a fost răpit, s-a suspectat pentru prima dată că el însuși a înscenat răpirea ca un complot pentru a extrage bani de la bunicul său.

La doar două zile de la dispariția tânărului, mama sa a primit un apel anonim care cerea 17 milioane de dolari în schimbul revenirii sale în siguranță, sumă pe care aceasta nu o avea, iar când le-a transmis răpitorilor acest lucru, mafioții i-au transmis: „Ia-i din Londra”, făcând referire la soțul ei, de care divorţase după ce a devenit dependent de droguri şi alcool, și la fostul ei socru, miliardarul J. P. Getty, care locuiau în capitala Marii Britanii.

Povestea moștenitorului uneia dintre cele mai bogate familiii din lume

Jean Paul Getty a refuzat să plătească răscumpărarea uriaşă cerută de răpitori pentru eliberarea băiatului. Miliardarul a considerat că este o metodă de a face rost de bani de la el. John Paul Getty III a fost ținut în lanț, într-o peșteră din munții Calabriei, unde a fost bătut și torturat în mod regulat, timp de cinci luni.

S-a ajuns chiar să îi fie tăiată o ureche. Abia după acest act de cruzime, familia a plătit suma de 2.9 milioane de dolari, după o negociere ca la sânge. Jean Paul Getty a cerut o dobândă de 4% pe an, pe care fiul său urma să o achite. În captivitate, Getty III împlinise vârsta de 17 ani și a fost descoperit pe o autostradă acoperită cu zăpadă între Roma și Napoli, la 15 decembrie 1973, la scurt timp după ce răpitorii și-au primit banii.

Nouă persoane asociate cu organizația mafiotă 'Ndrangheta au fost ulterior arestate pentru răpire, dar numai două au fost condamnate, iar majoritatea banilor de răscumpărare nu au fost niciodată recuperați.

Răpirea sa a avut urmări grave pentru tânărul Getty. Devenise alcoolic și dependent de droguri. În 1981, un accident vascular cerebral indus de narcotice l-a lăsat paralizat și a necesitat îngrijire pentru tot restul vieții. El a fost îngrijit de mama sa până la moartea sa în casa sa de lângă Londra, la 5 februarie 2011, la vârsta de 54 de ani, din cauza bolilor cauzate de atacul cerebral, potrivit wantedinrome.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net