Mormântul unde a fost descoperit cel mai vechi vin din lume. Băutura are 2.000 de ani și este asemănătoare cu sherry

Specialiștii au depistat cel mai vechi vin din lume, de aproximativ 2.000 de ani. A fost descoperit într-un sit funerar din Roma Antică, situat în sudul Spaniei, scrie adevărul.ro. Referitor la culoare, cercetătorii spun că în realitate, vinul ar fi fost alb. Pe de altă parte, el a ajuns să fie colorat în timp din cauza „reziduurilor solide conținute în urnă”.

Cel mai vechi vin a fost identificat Foto: english.elpais.com
Cel mai vechi vin a fost identificat Foto: english.elpais.com

Cel mai vechi vin din lume a fost descoperit într-un mormânt

Analizele efectuate de experții de la Universitatea din Cordoba au stabilit că vechiul lichid cafeniu din urnă, care a fost găsit într-un mormânt roman rar și neatins, descoperit accidental în orașul Carmona din Andaluzia în urmă cu cinci ani, este un vin local, asemănător cu sherry.

Înainte de această descoperire, care este raportată în Journal of Archaeological Science: Reports, cel mai vechi vin păstrat în stare lichidă era sticla de vin Speyer, care a fost excavată dintr-un mormânt roman din apropierea orașului german Speyer în 1867 și datată în jurul anului 325 d.Hr.

O familie a dat peste un mormânt scufundat

Urna spaniolă a fost recuperată în 2019, după ce o familie care efectua lucrări la casa lor din Carmona a dat peste un mormânt scufundat pe proprietatea lor. „Este un mormânt scufundat care a fost excavat din stâncă, ceea ce i-a permis să rămână în picioare timp de 2.000 de ani”, a declarat José Rafael Ruiz Arrebola, un chimist organic de la Universitatea din Cordoba, care a condus analiza vinului.

„Trebuie să aplaudăm spiritul civic al proprietarilor casei, care au sunat imediat la departamentul de arheologie al orașului. Arheologii orașului și-au dat seama rapid că mormântul era incredibil de neobișnuit, deoarece nu fusese jefuit sau jefuit – romanii erau mândri, chiar și în moarte, și obișnuiau să construiască monumente funerare, cum ar fi turnuri, deasupra mormintelor lor, astfel încât oamenii să le poată vedea. Ei doreau să rămână în memoria oamenilor.” 

Ce conținea mormântul 

Mormântul conținea opt nișe funerare, dintre care șase conțineau urne făcute din calcar, gresie sau sticlă și plumb. Fiecare urnă conținea rămășițele osoase incinerate ale unei singure persoane, iar două dintre urne erau inscripționate cu numele celor decedați: Hispanae și Senicio.

Trebuie menționat faptul că în antichitate, vinul avea de asemenea un rol cheie. Pe de altă parte, până la această descoperire, nimeni niciodată nu a reușit să vadă un astfel de lichid, o mare cantitate fiind absorbită de pereții vaselor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
tanorexia obsesia pentru o piele bronzata cum se trateaza afectiunea 18715946 jpg
pod braila jpg
schit tanacu 1 jpg
bacsis sua png
Alergii FOTO Shutterstock jpg
girafa jpg
Statiunea Saturn jpg
trandafiri pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net