Turcia, al treilea deceniu cu Erdogan la putere! Susținătorii președintelui au sărbătorit victoria în stradă

Recep Tayyip Erdogan (69 de ani) a câștigat alegerile prezidențiale din Turcia, care au avut loc duminică, adunând 52,14% dintre voturi. Rivalul său și singurul candidat care l-a băgat pe liderul turc în turul doi, Kemal Kilicdaroglu (74 de ani), a pierdut cu 47,86%. 

Recep Tayyip Erdogan a salutat susținătorii, după ce a fost reales președinte pe 28 mai 2023
Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale, cu 52,14% voturi (Foto: GETTYIMAGES)

Recep Tayyip Erdogan: „La revedere, domnule Kemal”

„Am încheiat a doua rundă a alegerilor prezidențiale în favoarea națiunii noastre. Vom conduce țara în următorii cinci ani. Cu voia Domnului, vom merita încrederea voastră. De 21 de ani suntem împreună, de acum vom fi din nou împreună. La revedere, domnule Kemal”, a declarat Erdogan, în fața susținătorilor săi, duminică noapte, după ce a fost declarat câștigător.

Liderul turc provine dintr-o familie profund religioasă, și s-a descris de-a lungul anilor drept un conservator-democrat, promovând măsuri social-conservatoare și populiste.

Turcia intră în al treia deceniu de guvernare a lui Recep Tayyip Erdogan și al partidului său, AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării), care persistă pe calea autoritară. Liderul de la Ankara a reușit să obțină peste 5 procente din voturi față de Kilicdaroglu, în primul scrutin de pe 14 mai, însă nici el nici rivalul său nu au obținut peste 50% așa că bătălia s-a mutat în turul al doilea, pe 28 mai.

Susținătorii președintelul turc Erdogan au sărbătorit victoria, pe 28 mai 2023
Susținătorii lui Erdogan au sărbătorit victoria

 Kilicdaroglu consideră că alegerile au fost incorecte

Kemal Kilicdaroglu, rivalul lui Erdogan, discurs după ce a fost înfrânt la alegerile din 28 mai 2023
Kemal Kilicdaroglu, rivalul lui Erdogan, a spus că este trist (Foto: GETTYIMAGES)

Duminică, susținătorii lui Erdogan s-au adunat în fața reședinței sale din Istanbul, scandând „Allahu Akbar” sau „Dumnezeu este cel mai mare”. Noua sa victorie întărește imagine de invincibilitate pe care și-a construit-o de două decenii încoace, potrivit analiștilor politici.

După aflarea rezultatelor, Kilicdaroglu a vorbit despre o voință de schimbare a regimului mai pregnantă ca oricând printre turci și a spus că alegerile de anul acesta au fost incorecte, întrucât Erdogan deține controlul asupra întregii prese.

Sunt extrem de trist în faţa dificultăţilor prin care va trece ţara noastră”, a spus liderul principalului partid turc de opoziţie, formaţiunea social-democrată CHP.

Erdogan, felicitat de Putin pentru victorie

În schimb, Vladimir Putin a ținut să îl felicite pe Recep Tayyip Erdogan pe Erdogan, pe care l-a numit un „prieten drag” și a descris rezultatul alegerilor drept o confirmare a „politicii sale externe independente”. Turcia este membru al NATO, dar prin Erdogan a menținut legături strânse cu Moscova, Kiev și Bruxelles, chiar și după începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei. Zelenski a transmis și el un mesaj de susținere, spunând că mizează pe întărirea parteneriatului strategic dintre Turcia și Ucraina.

Luni dimineață, lira turcească s-a depreciat până aproape de minimul istoric, cu 0,3%. A ajuns să se tranzacționeze la 20,01 lire turcești pentru un dolar. Analiștii de pe Wall Street se așteaptă la un curs de 23 de lire pentru un dolar.

„Victoria lui Erdogan nu este un semnal de încredere pentru investitorii străini. Cu o inflaţie foarte ridicată, dobânzi reduse şi fără rezerve valutare, o criză dureroasă care să afecteze toate activele ar putea să se prefigureze", a declarat Hasnain Malik, analist la Tellimer în Dubai, citat de hotnews.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net