Vladimir Putin e dispus să se întâlnească cu Volodimir Zelenski? Mesajul Moscovei

#Război Ucraina-Rusia

Primele negocieri de pace la nivel de miniștri de Externe între Rusia și Ucraina s-au încheiat joi, 10 martie, fără progrese semnificative. Se pare că cele două părți au avut agende diferite și nu au reușit să obțină un rezultat care să ofere speranța încheierii războiului în viitorul apropiat.

volodimir zelenski si vladimir putin

Totuși, după încheierea întâlnirii dintre cei doi miniștri de Externe, pe teren neutru, în Turcia, șeful diplomației ruse a anunțat că negocierile vor continua și, mai mult, a dat de înțeles că președintele Vladimir Putin nu exclude o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru discutarea unor probleme ”specifice”, potrivit Reuters.

Negocierile din Turcia au avut loc în contextul în care, după două săptămâni de război, Rusia pare departe de a-și fi atins obiectivele anunțate la 24 februarie, când Putin a autorizat intervenția militară.

Mii de oameni au fost ucişi, peste două milioane de ucraineni au fugit în străinătate din calea bombardamentele, iar oraşele importante ale Ucrainei se află sub asediu.

Şefii diplomaţiilor rusă şi ucraineană s-au întâlnit joi, pentru prima oară într-o reuniune la acest nivel, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, în marja Forumului Diplomatic din Antalya.

Miniștrii de Externe rus și ucrainean au recunoscut eșecul negocierilor

În conferinţe de presă simultane şi separate, Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi șeful diplomației ucrainene, Dimitro Kuleba, au anunţat eşecul acestei reuniuni.

Kuleba a anunţat că nu a obţinut de la Lavrov niciun armistţiu, în vederea trimiterii unor ajutoare civililor şi unei evacuări a civilor asediaţi în oraşul portuar Mariupol.

„Am evocat un armistiţiu, însă nu s-a realizat niciun progres în acest sens. Ucraina nu se va preda. Suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă aceasta nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi poporul. Noi doream să obţinem o încetare a focului de 24 de ore. Lavrov a spus că Moscova dorea să vorbească despre coridoare umanitare”, a precizat şeful diplomaţiei ucrainene.   

La rândul său, Lavrov nu a dat niciun semn de concesie şi a reiterat revendicările Moscovei - o dezarmare şi un statut neutru ale Ucranei.

„Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a declarat Lavrov după întrevederea avută cu Kuleba, potrivit Adevărul.  

De asemenea, Lavrov a acuzat Occidentul de o escaladare a războiului din Ucraina, prin înarmarea fostei republici sovietice.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net