Calendar ortodox 2022, 12 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic

Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic sunt prăznuiți la data de 11 octombrie în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 11 octombrie. 

Sfinţii Mucenici Tarah, Prov şi Andronic, frescă de la Mănăstirea Suceviţa
Sfinţii Mucenici Tarah, Prov şi Andronic, frescă de la Mănăstirea Suceviţa

Calendar ortodox 2022, 12 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic

Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic au suferit și au murit pentru Hristos pentru că au refuzat închinarea la idoli în vremea împăratului Dioclețian. (284-305).  Tarah era născut în Claudiopolis, Prov în Perga Pamfiliei iar Andronic era fiul unui cetățean important din Efes. Ei au fost prinși în Ciciclia și aduși în Tars înaintea judecătorului Maxim Numrian.

Tarah a fost judecat primul ca fiind cel mai înaintat în vârstă iar el a respins toate promisiunile și toate ispitele la care a fost supus arătând rătăcirea idolatră. Prov și Andronic l-au susținut mărturisind credința în Hristos. Au fost bătuți până ce pământul s-a îmbibat cu sângele lor apoi puși în fiare și torturați în moduri înspăimântătoare timp în care li se promitea izbăvirea, ba chiar onoruri lumești, dacă vor renunța la Hristos. După ce i-au chinuit timp îndelungat, zdrobiți și plini de sânge, au fost aruncați în groapa cu lei înfometați, dar leii nu le-au făcut nimic.

Spectatorii prezenți la supliciu au văzut minunea și au crezut în Dumnezeu. Maxim văzând aceasta s-a întunecat de furie și a dat ordin gladiatorilor să intre în arenă și să-i ucidă cu săbiile cei trei grăbindu-se spre împărăția cea cerească în anul 304. După miezul nopții, alți trei creștini, Macarie, Felix și Verie, ce au fost spectatori la martiriul mucenicilor, au venit să le adune trupurile ca să-i îngroape cu cinstea cuvenită, iar moaștele le-au fost alese din mulțimea de cadavre de trei raze de lumină ivite în bezna nopții.

Ei au mulțumit Domnului și au ascuns moaștele într-o peșteră unde căutau vindecare și primeau tămăduire năpăstuiții vremii. 

Troparul Sfinților Mucenici Prov, Tarah și Andronic

 Glasul al 5-lea

De isprăvile sfinților mucenici Puterile Îngerești foarte s-au minunat; că fiind un trup muritor, pe vrăjmașul cel fără de trup cu Puterea Crucii nevoindu-se tare, l-au biruit nevăzut. și acum se roagă Domnului să se miluiască sufletele noastre. 

Condacul Sfinților Mucenici Prov, Tarah și Andronic

 Glasul al 4-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

A Preasfintei Treimi Mărire arătându-ne nouă, vitejii ostași ai lui Hristos, Dumnezeieștii mucenici, împreună cu Sfinții Tarah, Prov și Andronic, au înfruntat toată necredința tiranilor, nevoindu-se vitejește pentru dreapta credință.

 La 12 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Cosma Aghiopolitul, episcopul Maiumei;
  • Sfânta Muceniță Domnina; 
  • Sfânta Muceniță Anastasia, fecioara; 
  • Șaptezeci de sfinți mucenici; 
  • Sfântul Teodot, episcopul Efesului; 
  • Sfânta Muceniță Malfeta; 
  • Sfânta Muceniță Anthia; 
  • Sfinții Mucenici Iuventim și Maxim; 
  • Sfântul Iason, episcopul Damascului; 
  • Sfinții Andromah și Diodor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net