Calendar ortodox 2022, 13 decembrie. Sfinții zilei. Sfânta Lucia fecioara, Sfântul Ierarh Dosofei

Sfânta Lucia fecioara, Sfântul Ierarh Dosofei sunt prăznuiți la data de 13 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Lucia fecioara, Sfântul Ierarh Dosofei sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 13 decembrie.

Sfânta Lucia fecioara. Icoană de Sorin Vintzeanu
Sfânta Lucia fecioara. Icoană de Sorin Vintzeanu

Calendar ortodox 2022, 13 decembrie. Sfânta Lucia, fecioara

Mama sfintei Lucia, Evtihia, suferea de scurgere de sânge întocmai ca aceea care s-a vindecat la atingerea hainei lui Hristos. Și ea la rândul ei crescuse pe la toți doctorii pe care-i întâlnise și încercase toate leacurile care i se recomandaseră, dar nu se vindecase. Sfânta Lucia și mama ei au mers în pelerinaj, în Catania la Sfânta Muceniță Agatia pentru a-i cere ajutorul.

Ostenită de călătorie și așteptare Lucia a adormit la mormântul Sfintei Agatia și îndată a văzut-o pe sfântă zicându-i: “Sora mea, de ce îmi ceri mie ceea ce tu singură îi poți da? Credința ta a făcut-o sănătoasă. și așa cum pe mine mă cinstește cetatea Catania așa și pe tine te va slăvi și te va cinsti cetatea Siracuzei pentru că ai pregătit sălășuire bine primită la Hristos în a ta feciorie”. Sfânta Lucia s-a cutremurat și s-a trezit îndată. Mama ei era vindecată și i-a cerut să nu-i mai pomenească niciodată de logodnic pentru că ea va rămâne fecioară promisă lui Hristos.  Când s-au întors acasă au început a vinde tot ce aveau și a împărți săracilor. Logodnicul ei căruia îi era deja promisă a mers la doica Luciei și a întrebat ce se întâmplă iar aceasta i-a supus că a aflat de o moșie care se vinde și strânge bani să o cumpere. Logodnicul, auzind că-i vorba de negustorie a pus și el vorbă bună la vânzarea lucrurilor. Când a aflat adevărul de supărare că a pierdut și avere și logodnică s-a dus și a pârât-o la guvernatorul Pashasie că-i creștină.

Pashasie a adus-o la judecată și a dorit să o pângărească ducând-o la o casă de desfrânare și să cheme bărbați să o batjocorească. Dar nu au putut-o urni pe fecioară de pe loc nici măcar cu o pereche de boi. Atunci a făcut foc mare în jurul ei și a turnat smoală și pucioasă pe ea dar ea stătea și se ruga de parcă nimic nu o atingea. Apoi călăii ei i-au străpuns gâtul cu sabia și ea rănită a dat de veste poporului că Dioclețian a căzut din scaunul de împărat iar Maximian a murit. și chiar pe sub privirea ei a fost dus guvernatorul Pashasie la Roma, unde a fost judecat și decapitat, pentru jaful și felul rău în care guverna.

Apoi au venit preoții la Sfânta Lucia au împărtășit-o cu preacuratele taine ale lui Hristos și după ce toți au zis Amin și-a dat dat sufletul în mâinile lui Hristos. A fost pusă la loc de cinste și deasupra s-a zidit biserică.

Troparul Sfintei Mucenițe Lucia fecioara din Siracuza

Mielușeaua Ta, Iisuse, Lucia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Lucia fecioara din Siracuza

Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii în cântări cinstindu-o să o mărim.

Nevoindu-te cu deadinsul și păstrând fecioria nestricată, bucurându-te, te-ai adus Făcătorului tău. Că lepădându-te de mirele cel lumesc, prealăudată, te-ai logodit cu Hristos și săvârșind călătoria prin credință și prin luminată mucenicie, dai acum tămăduiri celor ce te cinstesc pe tine.

Calendar ortodox 2022, 13 decembrie. Sfântul Ierarh Dosofei

Sfântul Dosofei a fost mitropolitul Moldovei între anii 1671-1693 și este unul din cei mai de seamă ierarhi pe care i-a avut Moldova. S-a născut în Suceava și la botez a primit numele Dimitrie. Părinții săi, Misira și Leontie Barila erau români cu frică de Dumnezeu, care au ținut ca fiul lor să facă școală. După ce colegiul “Trei Ierarhi din Iași”, instituție înființată de domnitorul Vasile Lupu, Dimitrie va merge la școală la Liov, în Polonia, la școala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. În anul 1649 se întoarce în țară și intră frate la mănăstire, la Probota, unde va fi tuns la monahism și va primi numele de Dosofei. Este ales Episcop de Huși, apoi de Roman și în cele din urmă, în 1671 este ales Mitropolit al Moldovei. El a iubit și slujit din tot sufletul și din toată inima limba română, a tradus pentru prima oară Istoriile lui Herodot, a tipărit în românește "Psaltirea în versuri", o operă de 8.600 de versuri scrise pe 500 de pagini și "Acatistul Născătoarei de Dumnezeu" care au văzut lumina tiparului în 1673 în Polonia. Este unul din cei mai de seamă cărturari ai secolului al 17-lea și ctitor al limbii române. În 1686 este luat ostatic de către regele Sobieski al Poloniei, moare în exil și este înmormântat la Biserica Nașterii Domnului din Zolkiew, astăzi în Ucraina. 

Troparul Sfântului Ierarh Dosoftei

Glasul al 8-lea

Apărătorule al Ortodoxiei și învățătorule al sfințeniei, păstor blând ca un miel și mare dascăl al Sfintei Liturghii, Părinte Ierarhe Dosoftei, roagă pe Hristos-Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre! Condacul Sfântului Ierarh Dosoftei

Glasul al 3-lea 

Arătatu-te-ai bun lucrător în via lui Hristos, folosind cuvântul Evangheliei Domnului la povățuirea dreptcredincioșilor pe calea mântuirii, ca un adevărat păstor duhovnicesc al Bisericii și slujitor al oamenilor. Credința păzind-o și pe credincioși către Dumnezeu îndreptându-i, întărești nădejdea în sufletele celor care te cinstesc, fericite ierarhe.

La 13 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Gherman de Alaska; 
  • Sfinții Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie si Orest; 
  • Cuviosul Arsenie cel din Latro; 
  • Sfântul Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei; 
  • Sfântul Arie, care cu pace s-a săvârșit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net