Calendar ortodox 2022, 14 decembrie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie și Arian

Sfinții Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie și Arian sunt prăznuiți la data de 14 decembrie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie și Arian sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 14 decembrie.

Sfinții Mucenici Tirs, Levchie, Calinic (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Tirs, Levchie, Calinic (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 14 decembrie. Sfinții Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie și a celor împreună cu dânșii

Tirs, Levchie și pe Calinic s-au născut în țara Bitiniei și au trăit în vremea împăratului Deciu. În cetatea Cezareei a fost numit guvernator un venetic din Nicomidia, Cumvrichie, care îi ura pe creștini și iubea idolii și templele lor. Îi căuta pe creștini și îi convingea să renunțe la Dumnezeu și să se închine idolilor celor fără de viață. Pe unii îi păcălea cu daruri, pe alții îi infricoșa cu amenințări pentru a face fărădelegile lui. În cetate trăia atunci și Levchie, om de seamă în cetate, om bun și cinstit, vestit în înțelepciune și îl durea inima văzând atâta fărădelege și i se aprindea sufletul de râvnă față de Dumnezeu, așa că a ieșit în față și l-a înfruntat pe guvernator mărturisind credința creștină și blestemându-l pentru faptele sale. Atunci nebunul de Cumvrichie a poruncit ca Levchie să fie bătut iar acesta primea rănile cu bunăvoie. Apoi l-au scos afară din cetate unde el a mers cu bucurie și i-au tăiat capul. 

Deși toată lumea știa tirania și nebunia guvernatorului după o vreme, a ieșit în față Tirs și după ce l-a admonestat pe Cumvrichie acesta i-a spus că-i bolnav de creștinătate. Tirs i-a răspuns că a ales credința creștină pentru că-i curată și adevărată. Atunci a fost supus la torturi și își îndura caznele cu fața luminoasă și zâmbetul pe buze. Ba chiar îl înfrunta pe Guvernator aducând slavă lui Dumnezeu. I-au înfipt țepușe de fier sprâncenele și ochii, i-au rupt fălcile și dinții, l-au pus pe pat de fier și au turnat pe spatele lui plumb încins care a sărit peste tot și pe mulți a rănit, însă Sfântul s-a ridicat întreg și nevătămat.

Guvernatorul obosit a poruncit să fie aruncat în temniță unde s-a rugat la Dumnezeu să-l învredniciească de sfântul botez. Atunci legăturile i-au căzut și temnița s-a deschis, încât Tirs a ieșit și a mers la episcop care l-a botezat, apoi s-a întors în temniță. A venit în oraș un călău nou, Silvan, care l-a luat și dus la templu pentru a învăța cui să aducă jertfe, și acolo au vrut să-l pună la fiert într-un vas. Dar Tirs s-a rugat și vasul a crăpat iar apa s-a împrăștiat peste foc.

Apoi în timp ce-l duceau la cetatea Apamiei i-au spus că nu-l vor lăsa până nu va jertfi idolilor, iar el le-a răspuns că mai degrabă vor muri ei, decât să aducă el jertfă. Pe drum Silva a simți o slăbiciune mare iar Cumvrichie a făcut febră mare. În patru zile au murit amândoi. Mucenicul a intrat pe mâna altui guvernator, Vavd, care a reînceput chinurile. Multă tortură a îndurat Sfântul și mulți s-au convertit la creștinism văzând harul lui, ba chiar și unul din preoții idolilor, Calinic,  care știa neputința zeilor lui, văzând puterea pe care Dumnezeu i-o dă lui Tirs a crezut în El și a mărturisit. Calinic a fost și el torturat și supus la mari chinuri dar a stat alături de Tirs până au fost amândoi omorâți.

În vremea lui Dioclețian în cetatea Tebiadei guverna Arian, iar Filimon era comedian și înveselea petrecerile guvernatorului. Apolonie era creștin și nu voia să jertfească dar se temea. Așa că l-a angajat pe Filimon să se dea drept el și să jertfească. Numai că Filimon cuprins de duh sfânt a refuzat și a mărturisit. Guvernatorul a râs crezând că-i batjocorește pe creștini. Dar când a aflat adevărul i-a pus pe amândoi, pe Apolonie și pe Filimon la chinuri multe și groaznice, iar într-un sfârșit i-a omorât. 

După ceva timp l-a lovit o boală de ochi pe guvernatorul Arian și nu reușea să se vindece. După ce a încercat toți doctorii și toate leacurile a ajuns la mormitele celor doi și căzând la pământ s-a rugat la ei să-l ajute. De îndată nu numai că i s-a vindecat boala dar i s-a ridicat și vălul de pe ochi, a crezut în Dumnezeu și l-a mărturisit. Împăratul Dioclețian a prins de veste și l-a pus pe Arian la cazne multe și l-a omorât, dar mulți din cei ce au văzut au crezut. 

Troparul Sfinților Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie și Arian

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie și Arian

Glasul al 4-lea

Pe Cuvântul Cel împreună fără de început cu Tatăl și cu Duhul, Carele S-a născut din Fecioara spre mântuirea noastră, să-L lăudăm, credincioșii, și să I ne închinăm; că bine a voit a Se sui cu trupul pe Cruce și moarte a răbda și a scula pe cei morți, întru slăvită Învierea Sa

Prieten al lui Hristos ajungând, Mărite Mucenice Filimon, sângele ți l-ai vărsat pentru El; toată nebunia păgânătății ai nimicit-o și înșelăciunea elinilor ai stins-o. Pentru aceasta roagă-te să se mântuiască cei ce săvârșesc sfântă pomenirea ta.

La 14 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Gherman de Alaska; 
  • Sfinții Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie si Orest; 
  • Cuviosul Arsenie cel din Latro; 
  • Sfântul Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei; 
  • Sfântul Arie, care cu pace s-a săvârșit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net